Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obtěžují vás brýle na čtení? Nová čočka vás jich zbaví

Věčné hledání a nasazování brýlí na čtení vyřeší bezbolestná oční operace, kdy se vymění původní lidská oční čočka za umělou. Při operaci se tak odstraní jakýkoli počet dioptrií.
16. dubna 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Trápí vás po čtyřicítce nechtěný módní doplněk – brýle na čtení? Unavuje vás neustálé nasazování obrouček a rádi byste si zase užívali života bez brýlí? Pak pro vás máme dobrou zprávu: trifokální čočka vyřeší vaše trápení s brýlemi.

Takzvaná vetchozrakost (neboli presbyopie) znamená neschopnost oční čočky zostřit na blízkou vzdálenost. Dokonce se nejedná o oční vadu v pravém slova smyslu, neboť špatné vidění na normální čtecí vzdálenost je způsobeno stárnutím, kdy se pružnost oční čočky postupně snižuje. Vetchozrakost se objevuje kolem 40. až 45. roku věku a vrcholí zhruba ve věku 65 let, kdy se stabilizuje a dále se nezhoršuje.

Jednoduchým řešením vetchozrakosti je bezbolestná oční operace. „Během zákroku zvaného PRELEX vyměníme původní lidskou oční čočku za čočku umělou, trifokální. Při operaci tak odstraníme jakýkoli počet dioptrií a zbavíme pacienta závislosti na brýlích na čtení, na počítač i do dálky,“ vysvětluje zákrok MUDr. Lubomír Továrek, mikrochirurg Oční kliniky DuoVize.

Přesnost zajistí laser LenSx

Zákrok PRELEX je dokonce možné provést zcela bez použití skalpelu. Pokud zvolíte laserem asistovaný zákrok, veškeré řezy provede místo skalpelu precizní laserový paprsek. „Laser LenSx je podle výzkumů až desetkrát přesnější než člověk a přizpůsobí se na míru každému oku,“ vyjmenovává výhody docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize.

Jak takový zákrok probíhá? První část operace, tedy mikrořezy v rohovce a otevření pouzdra oční čočky, vykoná laser LenSx. Následně si pacienta přebírá oční mikrochirurg, odstraní přirozenou oční čočku a místo ní implantuje umělou trifokální čočku. „Laser LenSx se používá také u komplikovaných stavů očí nebo u pacientů s vysokými nároky,“ doplňuje docentka Skorkovská.

Zákrok PRELEX je možné provést zcela bez použití skalpelu. Pokud zvolíte laserem asistovaný zákrok, veškeré řezy provede místo skalpelu precizní laserový paprsek.
Autor: Neovize

Do očí patří pouze kvalita

Pro dobrý výsledek operace je důležitá i kvalita implantované nitrooční čočky. „V DuoVizi a NeoVizi používáme pouze kvalitní nitrooční čočky. Nejčastěji implantujeme trifokální nitrooční čočky renomovaných výrobců Alcon nebo Zeiss,“ říká primářka NeoVize Šárka Skorkovská.

Spokojenost a život bez brýlí potvrzují i pacienti: „Po PRELEXu mám zcela nový život bez omezení a už neztrácím čas neustálým nehledáním brýlí,“ uvedla pacientka Oční kliniky DuoVize Hana Nováková.

K běžné činnosti se pacienti vrací téměř okamžitě po zákroku, čtení nebo sledování televize je bezproblémové hned následující den. Operace se provádí u každého oka zvlášť, obvykle v rozmezí 7 dnů.

Video se připravuje ...