Borůvky a jahody obsahují látky, které prokazatelně zpomalují degeneraci a stárnutí centrálního nervového systému. Zatím testy prokázaly účinnost bobulového ovoce na mozek krys, odborníci však míní, že podobně bude působit také na mozek člověka. U hlodavců psycholožka Barbara Shukittová-Haleová z Tufts University měřila hladinu dopaminu v mozku před a po konzumaci borůvek a jahod. Hormon dopamin přitom působí na paměť, pozornost a centra myšlení v mozku. "Pokud jsme krmili hlodavce borůvkami a jahodami, jejich mozek stárl pomaleji. Dokonce byl stejně výkonný i po ozáření, srovnatelný s mozkem těch jedinců, které jsme neozářili. Podobné účinky čekáme u člověka. Zatím jsme také nezpozorovali rozdíl mezi účinností borůvek a jahod. Ale látky v nich obsažené jsou skutečným blahem pro centrální nervový systém," míní doktorka Shukittová-Haleová.
