Všechny podoby jeho konzumace včetně pasivního kouření vážně ohrožují především zdraví srdce. Jenže zplodiny z tabáku také způsobují rakovinu plic, emfyzém a rakovinu ústní dutiny. Mrtvice u kuřáků hrozí třikrát častěji, s každou cigaretou navíc vzrůstá o 5,6 procent. Dokonce i sváteční a pasivní kuřáci mají riziko onemocnění podstatně vyšší než nekuřáci. Přestože se těžký kuřák rozhodne přestat se svou závislostí a riziko infarktu postupně začne klesat, ještě po dvaceti letech je vyšší než riziko u nekuřáků. Smrtelné je také žvýkání tabáku. Tahle neřest, v mnoha zemích zakázaná, zvýší riziko infarktu dvakrát. Pasivní kuřáci inhalující dým od jedné do sedmi hodin týdně zvýší riziko infarktu o 24 procent. Pokud jsou v takovém prostředí déle než 21 hodin denně, vzroste riziko o 62 procent. "Žádná míra kouření či žvýkání nebo pasivního vdechování není bezpečná. Tabák prostě v těle působí vážná poškození již při velmi malé míře užívání," tvrdí doktor Koon K. Teo z University of Hamilton v Kanadě.
