Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Papriky a rajčata

14. srpna 2006 | 10:00

Rajčata a papriky jsou díky velkému množství vitamínů zdravé. Přečtěte si o jejich původu a různých odrůdách, ve kterých se pěstují

Co by to bylo za vaření bez pestře zbarvených a velice zdravých rajčat a paprik?! Podívejte se s námi, co stálo za jejich zrodem, jaké jsou jejich odrůdy a proč jsou vlastně tak zdravá.


Papriky Papriky přinášejí na naše stoly oheň a pestrou barevnost, proto už samotným vzhledem podporují chuť k jídlu a dobrou náladu. Zelené papriky jsou nedozrálé plody červených nebo žlutých odrůd. Kde se vzaly? Papriky se rozšířily po světě ze Střední Ameriky, obzvlášť z Mexika. Původně se paprika využívala pouze jako koření, až v 19. století se na Balkáně, zejména v Maďarsku, začaly šířit zeleninové odrůdy, které se dnes vyznačují velkou rozmanitostí. Pálivost způsobuje látka kapsaicin. Proč je jíst? V čerstvém stavu jsou bohatým zdrojem vitaminů, především C, posilují proto obranyschopnost organismu. Příznivě ovlivňují činnost srdce a krevního oběhu, posilují sliznice, působí preventivně proti migréně. Zmírňují bolest křečových žil, zlepšují schopnost soustředění. Karoten v nich obsažený zlepšuje vidění. Zinek je důležitý pro aktivitu žláz a také pro libido.


Rajčata Nízkokalorická aromatická rajčata se pěstují v mnoha odrůdách, které se liší barvou, velikostí, tvarem plodu i chutí. Díky pěstování ve skleníku si je můžeme dopřávat v průběhu celého roku. Kde se vzala? Rajčata pěstovali Indiáni v Peru už v 5. století před naším letopočtem. Po objevení Ameriky byla převezena i do Evropy, ale dlouho byla považována výhradně za okrasnou rostlinu a jejich plody byly považovány za jedovaté. Jako zelenina vstoupila rajčata do povědomí Evropanů až v 18. století. Proč je jíst? Samozřejmě pro vysoký obsah vitaminů B a C, ale i pro obsah dalších prospěšných látek. Chrání a posilují buňky a sliznice v těle. Mají příznivý vliv na kvalitu spánku. Preventivně působí proti infekčním chorobám. Zvyšují hladinu krevního cukru a povzbuzují tím činnost mozku. Posilují srdce, tvorbu hormonů i nových vaziv. Zlepšují trávení.

Související články