Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zlatavý mok

7. srpna 2006 | 10:00

Zlatavý mok, tak oblíbený u českého národa, vyniká zázračnými účinky a pivaři se tak mohou těšit výbornému zdraví

Pivu většinou holdují ve větších dávkách muži, zatímco my ženy to jen nerady vidíme. Pokud si však občas dopřejete jen skleničku, přesvědčíte se, jak blahodárně působí chmelový nápoj na naše zdraví. V pivních lázních v Chodové Plané na Tachovsku se můžete v pivu dokonce koupat. Tím prospíváte svému tělu zvenčí. Naše republika zaujímá ve spotřebě piva přední místo na světě. Mnoho lidí to sice vnímá negativně, ale velká část populace je na to hrdá. Je obecně známo, že pivo "dělá hezká těla", ale už méně se ví, že jeho umírněné pití může opravdu prospívat zdraví. Při dietách Teď si možná budete myslet, že jsme se úplně pomátli, když vám budeme doporučovat pivo při dietě. Jako bychom slyšeli vaše reakce: "Vždyť po pivu se tloustne!" To je sice pravda, ale při mnoha dietách i při dlouhodobých dietních režimech je pivo možnou a mnohdy i vhodnou složkou jídelníčku. Pochopitelně pouze to nízkostupňové a jen v přiměřené dávce. "Pokud lidé nemohou pivo kvůli nějaké dietě pít, začínají se u nich projevovat komplikace s trávením a nechutenstvím. Často pak konzumují stravu nutričně nedostatečnou a jednostrannou, což z dlouhodobého hlediska může vést až k výživovému deficitu," tvrdí nutriční terapeutka Tamara Starnovská. Piva se ovšem musíte vyvarovat v případě onemocnění, u kterých striktně platí zákaz pití alkoholu, například při onemocnění jater, slinivky břišní apod. Kulinářská surovina Pivo se používá i při přípravě různých pokrmů, zejména z masa, ale i moučníků. Chmelový mok dokáže jídlu výrazně pomoci, zejména zvýraznit chuť. "Pivo má vysoký glykemický index, proto není vhodné konzumovat je samotné. Pokud se konzumuje jako součást jídla, je třeba hodnotit glykemický index výsledný, tedy celého pokrmu. A ten má být při správné skladbě pokrmu nízký," upozorňuje Starnovská. Dietním pokrmem je například kuře "převlečené" za kachnu. Připravíte je tak, že dovnitř syrového kuřete dáte jedno jablko, kuře okořeníte kmínem a zalijete černým pivem, pečete bez tuku. Jablko po upečení odstraníte. Pivo vytvoří tmavou šťávu, která v kombinaci s kmínem změní chuť kuřete na kachnu. Pokrmy připravované na pivu si mohou dopřát i lidé, kteří kvůli nemoci nesmí pít alkohol, protože tepelným zpracováním se alkohol odpaří. Aperitiv i digestiv Pivo má vysoký obsah vody, proto slouží zejména k uhašení žízně, ale také k podpoře močení, při onemocnění ledvin a močového měchýře. A současně je vhodným zdrojem rychle využitelné energie. Má optimální složení minerálních látek, které díky hořkým látkám chmelovým podporují chuť k jídlu - proto funguje jako aperitiv. Ovšem pivo podporuje i trávení, a proto se používá i jako digestiv. Hlavně při pocitu plného a těžkého žaludku, které jsou projevem nesprávného stravování. "V kombinaci s nedostatečnou konzumací tekutin, případně s nevhodně sladěným sortimentem nápojů se zažívací potíže prohlubují. Ten, kdo je zvyklý vypít k jídlu sklenku piva, tyto potíže nemá," vysvětluje nutriční terapeutka Tamara Starnovská. Konec kardiovaskulárním chorobám Studie, kterou provedl před dvěma lety Ústav klinické biochemie a hematologie Lékařské fakulty UK v Plzni, prokázala, že umírněné pití piva snižuje u mužů riziko srdečně-cévních onemocnění. Výzkumu se zúčastnilo 93 zdravých mužů ve věku 30 až 60 let, kteří pod kontrolou lékařů popíjeli 1 velké a 1 malé pivo denně. "Naše výsledky potvrdily, že mírná konzumace českého piva potlačuje rozvoj cévních chorob způsobených usazováním tukových látek v cévách a důležitých orgánech, především v srdci a mozku," řekl vedoucí výzkumu prof. MUDr. Jaroslav Racek. Mírná konzumace piva omezuje vznik rakoviny, působí pozitivně proti rozvoji aterosklerózy a snižuje srážlivost krve - proto klesá i riziko infarktu. A jaká je zdraví prospěšná dávka? Podle MUDr. Racka je to jedno, nejvýše dvě piva denně - to člověku opravdu neublíží. Tak tedy: na zdraví!


Odbourávání alkoholu: množství vypitého piva za jak dlouho alkohol zmizí z krve jedno 12° (0,5 l) cca 2 hodiny, 8 minut dvě 12° (1 l) cca 4 hodiny, 16 minut tři 12° (1,5 l) cca 6 hodin, 24 minut čtyři 12° (2 l) cca 8 hodin, 32 minut pět 12° (2,5 l) cca 10 hodin, 40 minut Energetické hodnoty piva: 100 ml 0,5 l pivo světlé 10° 130 kJ 650 kJ pivo světlé 12° 140 kJ 700 kJ pivo tmavé 11° 220 kJ 1 100 kJ pivo Dia 130 kJ 650 kJ 100 ml 0,3 l pivo nealkoholické 80 kJ 260 kJ Pokud v letních měsících hasíte žízeň pivem a zároveň řídíte auto, dávejte pozor na to, za jak dlouhou dobu po vypití piva znovu usednete za volant. Tabulka uvádí přibližné hodnoty pro zdravého člověka o hmotnosti 70 kg. Pozor! Ženy spalují alkohol pomaleji.

Související články