Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chat s odborníky: Jak překonat potíže spojené s menopauzou?

11. prosince 2017 | 14:33

Zmáhají vás příznaky klimakteria, nebo se jich bojíte už předem? Teď je můžete probrat s odborníky v našem on line chatu. Na vaše dotazy ohledně zdravotních potíží nebo problémů s výživou a váhou budou odpovídat MUDr. Tomáš Fait z Gynekologicko-porodnická kliniky 2. LF UK a FN Motol Praha a Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Ptát se můžete pomocí formuláře přímo v tomto článku už teď, odborníci budou odpovídat v úterý 12. prosince od 14 do 15 hodin. 

Trápí vás výkyvy nálady, potíže se spánkem, nechuť na sex, nebaví vás práce ani nic jiného a navíc jste stále unavená a plačtivá, případně je vám naopak všechno jedno? Pokud je vám kolem padesáti, může jít o příznaky menopauzy. Co s nimi a jak je zmírnit? 

nutriční terapeutka Boháčová
Autor: archiv Blesku
Víte, jak například poznáte, že začíná menopauza? Většinou se neobjeví ze dne na den. První signál, kdy žena pozná, že něco není v pořádku, je menstruace. Ta buď vynechává, nebo přijde později a je silná – to je známka, že začal „vypadávat“ gestagen, hormon takzvané druhé fáze menstruačního cyklu.

MUDr. Tomáš Fait
Autor: MUDr. Tomáš Fait
Pokud začal váš menstruační cyklus vykazovat odchylky a jste ve věku, kdy by u vás menopauza mohla začít nastupovat, stojí za to vydat se ke gynekologovi. Ten na základě testu hormonálních hladin vyhodnotí, jak blízko menopauzy se nacházíte, a stanoví nejvhodnější léčbu. 

Dalším z příznaků klimakteria, či toho, že se blíží, jsou změny postavy. I když vaše váha nebude stoupat - což spíše bude, pokud nezačnete jíst méně - začne vám mizet pas, protože se tuk začne ukládat v těchto partiích. 

Jak všem těmto potížím předejít, nebo je alespoň zmírnit? Ptejte se v našem chatu, odpovídám vám bude gynekolog Tomáš Fait, který je zároveň předsedou odborné České menopauzální a andropauzální společnosti ČLS JEP, a nutriční terapeutka Věra Boháčová. 

online chat
Dobrý den, je mi 52 let, 4 roky si nechám každé 3 měsíce píchat antikoncepci Sayana. Můj gynekolog mi navrhl, že bychom už příště injekci nedávali, ale já se jí nechci vzdát, bojím se, že se mi pak naplno rozjede přechod a s ním spojené nepříjemné příznaky a že začnu rychleji stárnout a ,,chátrat,,. Jaký je na to Váš názor, popř, jak dlouho ještě můžu Sayanu užívat? Děkuji (Sára)(Sára)
Foto
Sice i čistý gestagen jako je Sayana může zlepšit příznaky klimakterického syndormu, ale zcela jistě Vás neochrání před stárnutím organismu. Tedy v tomto věku bych Sayanu nepovažoval za dobrý nápad.
Dobrý den, po přechodu se objevily návaly. Nejprve silné a během dvou let postupně se zmírňující. Mám dojem, že mi pomohl čaj z červeným jetelem. Během dne to je celkem v pořádku. V noci se ale velmi často budím horkem. Je to stále ještě problém doznívajícího přechodu anebo se podle vás jedná o příznak nějakého jiného onemocnění.Předem vám moc děkuji za odpověď. (Nováčková)
Foto
Potíže klimakterické mohou přetrvávat i roky po menopauze, tedy pravděpodobně to souvisí.
Moje matka mezi padesátkou a šedesátkou přibrala 25 kilo. Mám z toho hrůzu. Můžu tomu předejít? (Veronika)
Foto
Dobrý den, je to individuální. Určitou dispozici mít můžete, ale jak s ní "naložíte", je jen na Vás. Řešit se to jistě dá, ideálně nastavením správného režimu ještě před "kritickým" obdobím a pak průběžně reagovat na změny. Týká se to zejména nastavení pohybového režimu a pravidelnosti a pestrosti ve stravě.
Dobrý den, prosím o radu, od 32 let jsem po hysterektomii, beru Laydybon, moc již nezabírá. Můžete mi doporučit nějaký opravdu účinný přírodní doplněk,je mi 46 let. Děkuji(Ivana)
Foto
Nejlepší studie má v dané chvíli extrakt ze soji DT56a obsažený v preparátu Femarele.
Může za 3 roky trvajicí silnou nespavostí nástup menopauzy? Věk 51 let. Problémy se spánkem již 3 roky. Děkuji Jitka(Jitka)
Foto
Ano, může to být projevem menopauzy.
Dobrý den,mám již rok všechny problémy menopaouzy,nejhorší je psychika.jaký je Váš názor na užívání hormonů,pokud se u nás v rodině vyskytuje rakovina prsu/matka,teta/.Vyhýbám se tomu zatím,zkoušela jsem různé přírodní,ale výsledky nevidím.Doporučil by jste mi užívání hormonů vzhledem k dědičným dispozicím k rakovině prsu?Děkuji (Alena)
Foto
Samotná dědičná predispozice jistě není důvodem k odmítání hormonální léčby. Nicméněnic nebrání tomu zkusit nějaké lehké antidepresivum nebo z přírodních preparátů Sérelys.
Dobrý den, je mi 55 let a menses nemam již 15 let ( ze dne na den ). Menses se mi jednou vrátila na 3 dny ,když jsme odlitavali na dovolenou ( a to už je 10 let ) od té doby nic. Žádné  hormony ohledně gynek. neberu i když mám občasné výkyvy v pocení. Dělám dobře? Užívám pouze hormony  ..... jsem po operaci cele  štítné žlázy  ( 9 let )Dekuji(Jana)
Foto
Pokud nemáte potíže, tak jistě není nutné hormony užívat. Respektive v prevenci osteoporózy i stárnutí cév by to bývalo mělo smysl hned po menopauze, nyní je již odstup přílišný na zahajování substituce.
nakolik lze příznaky menopauzy změnit úpravou životního stylu? a jakou? (Uršula)
Foto
Dobrý den, je to hodně individuální, ale příznivý efekt má jednoznačně pravidelná pohybová aktivita. Přílišné dávky alkoholu a kofeinu mohou podporovat návaly horka, výkyvy nálad. Naopak fytoestrogeny v sójových výrobcích mohou návaly horka, pocení zmírňovat, nicméně těchto látek (zejména v některých výrobcích) není příliš. Životosprávou lze ale velmi významně ovlivnit důsledky menopauzy. Vlivem hormonálních změn a změn z toho vyplývajících jsou ženy více ohroženy srdečně-cévními chorobami, osteoporózou, obezitou, a to jsou onemocnění, které je možné správnou životosprávou ovlivnit.
Měla bych s nástupem menopauzy nějak radikálně změnit jídelníček? (Petra)
Foto
Dobrý den, s nástupem menopauzy se zvyšují rizika některých onemocnění, zejména metabolických (obezita, osteoporóza, nemoci srdce a cév). Důležité je tedy udržovat si přiměřenou hmotnost (která se často vlivem změn chutí, zvýšeného ukládání tuku apod. právě s menopauzou zvyšuje). K tomu pomůže nejlépe pravidelnost ve stravě (menší dávky jídla častěji v průběhu dne) a pravidelná pohybová aktivita (která má také řadu dalších pozitiv nejen v tomto období). V jídelníčku je třeba se zaměřit na dostatečný příjem vápníku, nejlepším zdrojem jsou mléko a mléčné výrobky, ideálně přiměřeně tučné, ne výlučně smetanové. Důležitou úlohu sehrává složení tuku v jídelníčku. Převahu by měly tvořit tuky s vyšším podílem nenasycených mastných kyselin (rostlinné oleje, rostlinné tuky, ořechy, semínka, ryby) a omezovat je třeba ty s převahou nasycených mastných kyselin, které ve větším množství zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a celkové srdečně-cévní riziko. To se týká zejména másla, sádla, uzenin, tučného masa, jemného a trvanlivého pečiva (zejména toho s polevou či náplní), tropických tuků, hlavně kokosového. Důležitý je také dostatek neslazených tekutin. A ideální je nekouřit.
Má mysl zhubnout před menopauzou do zásoby? A jak? (Klaudie)
Foto
Dobrý den, asi bych nenazvala přímo hubnutí do zásoby, ale úprava životosprávy, pokud není úplně v pořádku, může být výhodná ještě před nástupem menopauzy. Jedná se zejména o pravidelnost ve stravě (jíst častěji po menších dávkách), jíst spíše přírodně upravená jídla s omezením smaženého a omáček, všímat si množství tuků a cukru v potravinách (jsou to údaje, které jsou na obalech povinné) a vybírat ty s nižším obsahem, mít součástí každého denního jídla ovoce či zeleninu a jíst pravidelně mléčné výrobky - nemusí být nízkotučné, ale vysokotučné a smetanové by neměly tvořit převahu. Velký význam má také dostatečný pitný režim - ideálně ve formě neslazených nápojů. Pak je také také důležité nekouřit a zaměřit se pravidelnou pohybovou aktivitu. Ta nemusí být nutně sportovní, ale velký význam má i pohyb nastřádaný v průběhu dne, delší procházky, každodenní drobné nákupy apod. Důležité je také nepodléhat "zázračným" dietám a pokud si nevíte rady, raději se poradit s odborníkem - nutričním terapeutem. V. Boháčová
dobrý den,jak se zbavím návalů..je mi 64 let..beru už víc jak 10 let hormony proti navalům ACTIVELLE..jakmile přestanu mám silné návaly několikrát za den,nejhorší je noc...nesnesu na sobě nic...dokonce ani deku...k ránu je mi zima a dost často nastydnu. zkoušela jsem hodně přírodních léků, ale nic nepomáhá..jedině hormony...ale bojím se je už brát,když slyším co způsobují. Děkuji za odpověd(Lenka Liberec)
Foto
Nevím, co slyšíte. Nicméně pokud máte dobrou mamografii, tak zjevně přínosy léčby u Vás převažují nad jejími riziky.
Dobrý den, patřím dle článku k ženám, které ve svých 50 letech řeší tyto "problémy". Nejvíce mě vadí to nastupující, pulzující vedro v hlavě, kdy si připadám, že padnu. Je něco konkrétního na tento problém?? Jinak asi všeobecně pas mizí, kila přibývají, ale psychické problémy naštěstí ne. (Hanah)
Foto
Lze vybrat ze skupiny hormonálních substitučních léků nebo z alernativní terapie, ale volba je individuální závisí na míře problémů, rizicích, přítomnosti osteoporózy v rodině, interních nemocech ....
Jak poznám, že jsem už v menopauze? A musí mít příznaky každá žena, nebo se dá menopauzou proplout bez větších potíží? (Mirka)
Foto
Asi 30% žen nemá jiné problémy než to, že přestane menstruovat.
Je pravda, že dnes ženy přicházejí do perimenopauzy dříve než kdysi?(Zuzka)
Foto
Ne.
Je pravda, že dnes ženy přicházejí do perimenopauzy dříve než kdysi?(Klára)
Foto
Ne.
Je pravda, že ženy, které užívají celý život hormonální antikoncepci, mívají menší problémy s projevy menopauzy? Má smysl začít ji kvůli tomu užívat i po čtyřicítce? (Vlaďka)
Foto
Ne, to není pravda.
Jaký je váš názor na substituční hormonální terapii? Může ji užívat žena, která má potíže se žilním systémem a má sklon k trombóze(Judita)
Foto
Pokud nemá osobní anamnézu trombózy, ale jenom sklony k ní, tak může užívat, ale musí volit kožnní aplikaci /spray, krém, náplast/.
Moje matka měla menopauzu ještě před padesátkou. Hrozí mi to taky? Je mi 39. (Michaela)
Foto
Ano, dědičná složka nástupu menopauzy je významná.
Dobrý den je mi 50 jiz rok a pul bojuju s menopuzou.V podstate celkem dobre až na poceni mám časté a neprijemne návaly spatne spim ráno se budím mokra...Zkousela jsem prirodni prostredky jako treba IVE a pod.,.nic nepomaha a hormony nechci tak prosím o radu dekuju Mariana (Mariana)
Foto
Je otázkou, proč hormony nechcete. Z přírodních preparátů má nejlepší data Femarelle. Dále má dobré výsledky také pohybová aktivita.
Dobrý den , je možné po ženské kompletní operaci mít v 62letech ještě návaly a bolesti v podbřišku?Ptám se za maminku. Děkuji a hezký den(Alena)
Foto
Ano, asi 10% žen má návaly i v sedmém deceniu.
Dobrý den, Lenka,48 let, je mozne špinění i mimo menses v rámci blížící se menopauzy?(Lenka)
Foto
Špinění mimo menses můžebýt příznakem klimakteria, ale současně i tolika dalsích věcí včetně třeba nádoru sliznice děložní, že není vhodné jej jen tak přecházet bez vyšetření.
Dobrý den, prosím, je mi 47 let a beru hormonální antikoncepci Softinelle. Jak je to s menopauzou v těchto případech? Jak dlouho lze antikoncepci užívat? U mne je důvodem androgenetická alopecie. Pozná na sobě i žena užívající hormonální antikoncepci to, že ,, přichází" menopauza?? Děkuji Vám.(Natálie)
Foto
Pokud užíváte hormonální antikoncepci, tak v ní obsažené hormony překryjí případné příznaky klimakteria. Obecně pro užívání hormonální antikoncepce nad 45. tok není mnoho bezpečnostních dat a v 50. roce bych již jistě přešel raději na substituční terapie. Ta má méně hormonů a díky tomu je bezpečnější. A pomoci Vám může také.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...