Sobota 19. září 2020
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno 20°C

Léčivý bez

24. července 2006 | 10:00

Volně rostoucí černý bez je škoda minout bez povšimnutí. Využijte léčivých účinků kůry, květů či bobulí

Podívejte se s námi, jak nejlépe využít léčivých účinků bezu. Jak vypadá Bez je 2-8 metrů vysoký keř s bohatými větvemi. Dožívá se až 25 let. V červnu a červenci zdobí bezové větve bílé až nažloutlé květy. V době květu se kolem bezových keřů šíří těžká, omamná vůně. V průběhu srpna a září dozrávají tmavé bobule. Využití Bezový sirup a bobule, ale i čaj z kůry nebo květů se využívají jako domácí léky při nachlazení. Plody obsahují vitaminy C a B, ovocné kyseliny i éterické oleje. Účinné látky způsobují lehké pocení a uvolňování hlenů. V bezu najdeme barvivo athocyan - což je antioxidant, který chrání buněčné membrány před volnými radikály a zpomaluje stárnutí buněk. Kromě využití v medicíně se bez používá jako barvivo v potravinářském průmyslu i jako potravina. Zdravý čaj Ze sušených květů se připravuje čaj, který podporuje pocení, snižuje horečku a zmírňuje kašel. Sladký sirup Z květů lze připravit i lahodný sirup - 25 květů bezu namočte přes noc do 2 litrů převařené a vychlazené vody spolu s 20 g kyseliny citronové. Vylouhovanou šťávu sceďte a převařte s 2 kilogramy cukru krystal. Hotový sirup slijte do lahví a uskladněte. Chutný džem Plody bezu lze konzumovat až po zahřátí, protože v syrovém stavu jsou mírně jedovaté. Připravuje se z nich například bezový džem - zralé bobule dejte do hrnce, zalijte mlékem a vařte asi 30 minut se skořicí. Potom připravte jíšku, přidejte k bezu a krátce povařte. Směs podle chuti oslaďte a dochuťte šlehanou smetanou. Tento džem je ovšem určený k rychlé spotřebě, nikoliv ke konzervování. Bezový džem s jablky Povařte 1,5 kg bobulí bezu ve 400 ml vody. Ve stejném množství vody povařte 2,5 kg nastrouhaných jablek. Bez rozmixujte a vymačkejte šťávu, tu pak přidejte k jablkům. Přidejte 1 kg cukru krystal a 1 kg želírovacího cukru. Směs vařte do zhoustnutí, přidejte 150 ml rumu a ještě krátce povařte. Džem dejte do sklenic.

Související články