Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Letní problémy

24. července 2006 | 10:00

Nezkažte si dovolenou vlastní vinou. Lépe používat krémy a nosit klobouček, než dostat úpal a spálit se

Lelkování na dovolené je sice fajn, ale nezapomínejte něco dělat i pro své zdraví. Vymstilo by se vám třeba to, že budete zapomínat na pitný režim, podceňovat sílu slunečních paprsků nebo se koupat tam, kde to není vhodné. Patříte-li k lidem, kteří se k moři těší po celý rok a hned, jak s rodinou dorazíte na vysněné místo, letíte na pláž chytat bronz, aniž byste se pořádně namazala krémem, zadržte! Problémy pramenící ze slunečního záření, jako jsou spálená pokožka, úžeh, úpal, dehydratace organismu a další potíže, se netýkají jen dovolených v cizině, ale i u nás. Lidé, kteří raději odpočívají v Čechách a na Moravě, by si měli dobře rozmyslet, kde se vykoupají. Ne každý rybník je k osvěžení vhodný, mnohdy se vyplatí připlatit si raději za plovárnu a koupat se sice v chemicky ošetřené, ale čisté vodě. Ne každý léto miluje Lidé se zhoršeným zdravotním stavem by se měli slunce vyvarovat co nejvíce. "Horké klima přináší větší zdravotní zátěž především lidem s onemocněním srdce a cév. Zvláště pak nemocným s vysokým krevním tlakem a ischemickou chorobou srdeční, což je onemocnění věnčitých srdečních tepen, které zásobují krví srdeční sval," upozorňuje MUDr. Vilma Benešová z nemocnice Na Homolce.


Úpal nebo úžeh? "Úpal je nemoc z přehřátí, kterou známe i v našem mírném klimatickém pásmu. Nemusí být způsobena vlivem přímého slunečního záření, stačí horké, dusné počasí s vysokou vlhkostí vzduchu, tzv. skleníkové," tvrdí MUDr. Benešová. Příznaky: slabost, nejistá chůze, zamlklost, zástava pocení, horká a suchá kůže, omdlévání, zmatenost, úzkost, křeče. První pomoc: * dostat postiženého na chladné místo * položit ho, uvolnit oděv a zvednout nohy do výšky * otírat pokožku studenou vodou udát postiženému napít studeného nealkoholického nápoje * ve vážnějších případech je nutné přivolat lékaře Jedinou prevencí je nošení vzdušného, volného oděvu, časté sprchování nebo omývání se chladnou vodou a především dostatečný příjem nealkoholických nápojů. Úžeh vzniká při pobytu na přímém slunci, a to zejména bez pokrývky hlavy. Organismus se přehřeje, pokožka zrudne, mohou se objevit i bolestivé puchýře. Postiženého bolí hlava, je mu nevolno, zvrací. První pomoc i prevence je stejná jako při úpalu.
Dehydratace Vody potřebuje lidský organismus v létě daleko více, protože dostatečný příjem tekutin brání přehřátí při pocení. V letních měsících byste měla denně vypít až 4 litry tekutin (vody, minerálek, džusů, ovocných a bylinkových čajů). Pokud pravidelně nepijete, nastává dehydratace organismu. Ta se projevuje únavou, snížením výkonnosti, bolestí hlavy, zácpou. Z dlouhodobého hlediska mohou vzniknout i potíže s ledvinami. "Se stavem dehydratace se nejhůře vyrovnávají děti, starší lidé, chronicky nemocní a lidé ve velké fyzické nebo psychické zátěži," říká MUDr. Vilma Benešová.
Rizikové koupání Než se vrhnete do neznámé vody, zjistěte si, zda: * nejsou na vodní hladině olejové skvrny; * voda nezapáchá; * nejsou na dně vrstvy bahna; * jakou má voda barvu, zda není zakalená; * do vody nepřitéká podezřelý přítok. Do takto znečištěné vody byste neměla vstupovat. Vysoká teplota má výrazný vliv na množení vodních organismů (plankton). Pokud jsou rekreační vody stojaté, nemají stálý nebo mají jen slabý odtok a přítok, výskyt planktonu je vyšší než u proudících říček a potoků. Součástí planktonu jsou sinice a řasy, které člověka ohrožují. "V takové vodě hygienici koupání vůbec nedoporučují. Řešením je preference koupališť s upravenou vodou," doplňuje MUDr. Benešová, která upozorňuje na to, že přirozeným vodním biologickým procesům nelze zabránit žádnou větší péčí o rekreační vodní zdroje. Sinice jsou více nebezpečné než řasy, mohou způsobit vyrážky, zarudlé oči, vyvolat rýmu, ale i střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy či dokonce postižení jater.
Obsahuje voda sinice nebo řasy? Zjistíte to snadno: do PET lahve naberte vodu z vodní nádrže a nechte ji 20 minut stát. Pokud voda zůstane zakalená nebo zákal klesá ke dnu, jsou v ní s největší pravděpodobností řasy. Utvoří-li se na hladině kolem stěn PET lahve zelený kroužek složený z drobných krupiček, jde o sinice.
POZOR! Některé léky zvyšují citlivost pokožky na sluneční záření. Čtěte proto velmi pozorně příbalové letáky k lékům. Nebo se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.
Dodržujte: * Nevystavujte se polednímu slunci mezi 11. až 15. hodinou. * Nezapomínejte, že před poledním sluncem vás neochrání ani slunečník. * Neopalujte se dlouho ve vyšších nadmořských výškách, je zde vyšší riziko spálení pokožky. * Používejte opalovací krémy, balzámy po opalování i pomády na rty s dostatečným ochranným faktorem. * Nezapomínejte používat opalovací krémy i na obzvlášť citlivá místa - nos, uši, tváře, ramena,nárty nohou. * Používejte kvalitní sluneční brýle a noste pokrývku hlavy. * Nezapomínejte na opakovanou aplikaci ochranného krému po každém vykoupání. * Nevystavujte děti slunci, slunění kojenců a batolat se považuje za vysoce rizikové. * Lidé s léčenými a vyléčenými nádory kůže na slunce nesmějí vůbec.

Související články