Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Umění ochladit se

24. července 2006 | 10:00

Co vám pomůže zvládnout léto? Máme pro vás nejlepší chladivé tipy, které vás osvěží během horkých dní

Letní parna nás někdy dovádějí k šílenství. Zejména ve městě jsou horké dny málem koupelí v potu. Nabízíme vám pár praktických rad, díky kterým si teplo příjemně vychutnáte.


Používejte vůně * Dobrý deodorant je v létě neodmyslitelnou součástí kosmetické taštičky. Nejen, že ničí bakterie, ale také zmírňuje tvorbu potu, a o to nám přece jde. Ať už dáváte přednost deodorantům nebo antiperspirantům, důležité je, abyste se cítila dobře.
Sportujte ve vodě * Ideálním sportem do parna je gymnastika ve vodě. Postavte se do bazénu, zády se opřete o jeho okraj a 5x unožte co nejvýše nejdříve pravou nataženou nohu a pak levou. Pak dejte nohy k sobě a snažte se je obě současně přednožit. Opakujte 10x. Cvičení ve vodě vás osvěží a udrží fit.
Ranní sprcha * Při ranním sprchování používejte osvěžující gely. Éterické oleje z máty a citronu zaručí příjemný pocit na celý den.
Skvělý ochlazovač * Čistou bavlněnou utěrku namočte do studené vody, dobře ji vyždímejte a na 10 minut přiložte na tvář. Relaxujte a zapomeňte na veškeré problémy. Osvěží vás to a povzbudí krevní oběh.
Studené ponožky * Ne, nezmýlili jsme se, opravdu to myslíme s ponožkami vážně. Zabalte čisté ponožky do igelitového sáčku a celý den je nechte v ledničce. Večer si je navlečte a rozpálené nohy si dejte nahoru. Aby relaxace byla ještě dokonalejší, dejte si něco dobrého k pití. Budete se cítit naprosto super!
Minisprcha v kabelce * Mnohé kosmetické značky mají v nabídce osvěžující spreje na léto. Bez obav o svůj make-up si je můžete nastříkat na tvář i dekolt. Osvěží a zároveň dodají pokožce chybějící vlhkost.
Chladivé bylinky * Bylinky jako levandule nebo bazalka mají díky svým éterickým olejům chladivý efekt. Tři větvičky levandule zalijte 1,5 l vody a máte uklidňující koupel na bolavé nohy.
Rychlé osvěžení * Máte-li v práci horko jako v pekle, namočte si nohy na 2 minuty do lavoru s vodou. Teplota vody by neměla být příliš nízká, protože by to povzbudilo krevní oběh a vy byste se začala příliš potit. Optimální teplota vody je 20 °C. Pokud nemáte k dispozici lavor, dejte si ruce až po lokty pod tekoucí ledovou vodu.
Osvěžující akupresura * Pokud jste malátná z tepla, vězte, že prostřednictvím určitých akupresurních bodů uvedete toky energie v těle do pohybu. Pomáhá například časté masírování ušních lalůčků ukazováčkem a palcem.
Ledová masáž * Kostky ledu přiložte na chvíli na místa, ve kterých nejvíce pulsuje krev - spánky, vnitřní strany loktů a zadní strany kolen. Abyste zmírnila teplotní šok, který tím pokožce způsobíte, můžete vložit ledové kostky do igelitového sáčku.
Krásné oči * Bojujete během horkých dní s opuchlými očními víčky? Na pár minut je ochlaďte kolečky okurky nebo přiložením lžiček, které jste nechala vychladit v lednici. Můžete použít i speciální chladivou masku na oči.
Letní polévka * Připravte si masový vývar a na hodinu ho dejte do ledničky. Po vychlazení odeberte z povrchu vývaru ztuhlou mastnotu a přidejte do polévky okurky, papriku, cibuli a rajčata nakrájená nadrobno nebo jinou zeleninu, na kterou máte chuť. Dochuťte citronovou šťávou.
Lehká kosmetika * V létě raději nepoužívejte těžké mastné krémy a make-upy. Vyhýbejte se i kompaktním pudrům, nehezky by se usazovaly ve vráskách. Dejte raději na speciální chladivé produkty, které jsou pro pleť příjemné a během veder v nich budete vypadat svěží.
Oživující mentol * Jste celý den na nohou a večer je ani necítíte? Mentolová koupel je znovu přivede k životu. Smíchejte 5 lžic soli, 100 ml mléka a 10 kapek mentolového olejíčku. Nohy touto směsí masírujte asi 3 minuty a nakonec je opláchněte vlažnou vodou.
Teplé nápoje * V horku je vhodnější pít teplé nápoje než ledově vychlazené. Studené nápoje mají chladivý účinek jen po krátký čas a povzbuzují krevní oběh, což se nakonec projeví zvýšenou teplotou těla. Raději si uvařte silný ovocný čaj (4 sáčky na 500 ml vody) a doplňte ho studenou vodou na 2 litry. Výsledkem bude vlažný nápoj, který rychle zažene žízeň.
Sauna * Není to výmysl! Saunování v největších vedrech, obzvlášť když máte možnost mezi jednotlivými "sezeními" v sauně relaxovat venku ve stínu na lehátkách, tělo v konečném důsledku osvěží a uvolní. Věřte, je to skutečně paráda!
Chladivá modrá * Obklopte se modrou barvou, protože opravdu osvěžuje. Nevynechejte ani své šaty nebo plavky a oblečte se v osvěžujících barvách moře.
Konec zpoceným nohám * Doma i v práci mějte vždycky po ruce osvěžující sprej nebo chladivý gel na nohy. V drogérii jsou k dostání i speciální antiperspiranty na nohy.

Související články