Sobota 19. září 2020
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno 20°C

Marinované maso pomáhá redukovat cholesterol

8. července 2006 | 11:16

Vědci z tchajwanské Fu Jen University zjistili, že marináda dokáže výrazně redukovat nezdravý cholesterol, který vzniká při vaření

Doporučují proto maso před přípravou naložit do marinády, která ovšem musí obsahovat sojovou omáčku nebo cukr. Právě ty dvě složky dokáží z vepřového masa vytáhnout škodlivý cholesterol. Cholesterol má negativní dopad na lidské buňky a může způsobovat ucpávání cév, nemoci srdce nebo vést až k rakovině. Tchajwanští vědci pod vedení doktora Bing-Huei Chena zkoumali efekt marinády u vepřového masa. Maso naložili do marinády složené pouze ze sójové omáčky, cukru a vody před jeho přípravou. "Marinování je opravdu přínosné," řekl doktor Chen novinářům. Přínos připisuje "zhnědnutí", při kterém vznikají antioxidanty, jež neutralizují molekuly ničící tělesné buňky. Chen dodal, že obyčejná marináda může obsahovat pouze jedno procento sójové omáčky, deset procent cukru a zbytek vody, což zaručí nízký přísun kalorií a malé množství soli, přesto jde o zdravou a cholesterol likvidující pochoutku.

Autor: Famous
Související články