Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zelenina ochrání srdce před chorobami

Trocha zeleniny nikdy neuškodí
20. června 2006 | 08:48

Chcete ochránit své srdce před různými nepříjemnými nemocemi? Neváhejte a vsaďte na zeleninu

Lékaři vědí, že zelenina má blahodárné účinky na lidské zdraví. Podle amerických odborníků strava bohatá na zeleninu chrání srdce a téměř zamezuje vzniku chorob oběhové soustavy. Bohatství mrkve, hrášku, rajčat a dalších druhů zeleniny v jídelníčku omezuje výrazně usazování tuku ve stěnách cév. Michael Adams z Wake Forest University testoval účinky zeleniny na srdce a cévy myší. Tato laboratorní zvířata totiž velmi rychle začala trpět aterosklerózou, tvořil se jim v cévách tukový plak. Ten buď částečně nebo zcela zastavil průchod krve cévou a následoval infarkt myokardu či mozková mrtvice. Doktor Adams krmil polovinu myší brokolicí, fazolkami, kukuřicí, mrkví, hráškem a další zeleninou. Druhou půlku zvířat nadíval stravou neobsahující žádnou zeleninu. A po čtyřech měsících vědci zjistili, že myši konzumující zeleninu měly až o čtyřicet procent méně cholesterolového plaku v cévách ve srovnání se zvířaty bez zeleninové stravy. "Ačkoli zatím nevíme, na jakém principu to funguje, výsledek jasně ukazuje, že strava bohatá na zeleninu výrazně zpomaluje kornatění cév a snižuje riziko vzniku srdečních chorob,ů prohlásil doktor Adams.

Autor: Famous
Související články