Pondělí 28. září 2020
Zataženo, déšť 11°C

I diety mohou zvyšovat cholesterol v krvi

4. června 2006 | 10:40

"Zdravé" diety s nízkým obsahem tuků mohou mít nepříznivý účinek na organismus

Přehánět to se "zdravými" dietami založenými na stravě s nízkým obsahem tuků a na velkém množství ovoce a zeleniny se nevyplácí. S neočekávaným zjištěním přišla finská doktorka Marja-Leena Silasteová a její kolegové z Univerzity v Oulu. Jak uvádějí ve výsledcích své studie, mohou mít podobné diety na tělo i neblahé účinky, například v podobě zvyšování takzvaného "špatného" LDL cholesterolu v krvi. "Sedmatřiceti ženám rozděleným do dvou skupin jsme naordinovali dvě rozdílné diety. Obě byly založeny na nízkotučné stravě, přičemž jedna z nich obsahovala i nízký podíl ovoce, zatímco druhá naopak vysoký přísun zeleniny a ovoce," uvedla Silasteová. Vědci zjistili, že že hladina LDL cholesterolu v krvi zvýšila o sedmadvacet procent u žen, které se stravovaly podle diety s nízkým obsahem tuků a zeleniny, o devatenáct procent se pak zvýšila u žen, které k nízkotučné dietě mohly konzumovat velké množství zeleniny a ovoce. Obě diety také v malé míře snížily hladinu takzvaného "dobrého" HDL cholesterolu. Silasteová a její kolegové se domnívají, že nejpravděpodobnější příčinou provázanosti mezi zvyšováním hladiny LDL cholesterolu v krvi a různými dietami je nárůst lipoproteinů A, kvůli nimž pak roste i hladina cholesterolu. Tuto verzi potvrzuje i doktor Mohamad Navab se svými spolupracovníky z Kalifornské univerzity v Los Angeles. "Příčiny mohou být samozřejmě i jiné, ale zjištění kolegyně Silasteové je velkým přínosem pro další nutné studie," uvedl Navab.

Autor: PlusPress
Související články