Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bez přilby ani ránu!

25. května 2006 | 08:55

Lékaři varují: Úrazů mozku přibývá! Chraňte proto své zdraví a noste přilbu

Proraženou přilbu vyměníte, hlavu nikoli. Pokud vůbec přežijete, nešikovný pád na hlavu se vám pak může až do konce života připomínat bolestí, spánkovými poruchami, špatným soustředěním či výpadky paměti. Při trvalém poškození řídicího centra mozku pak nešťastníka čeká dokonce těžké kóma - "život" bez jakýchkoli lidských projevů. Mnoho těchto neštěstí se stane při sportu. Podle některých statistik tvoří zranění hlavy například až 65 procent všech úrazů na kole. "Přestože moderní medicína nabízí více možností než před deseti lety, stále platí, že úrazy mozku patří k nejzávažnějším poraněním vůbec," říká doktor Vladimír Dbalý, primář neurochirurgického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce. Často mají pacienti i další vážná zranění a jsou mnohdy přímo ohroženi na životě nebo mohou mít doživotní následky. Přitom dobrá cyklistická helma může snížit riziko úrazu hlavy a mozku o 85 až 90 procent! "Mozek si rozhodně zaslouží naši ochranu a jedinou prevencí je přizpůsobit své chování provozovaným aktivitám. To znamená chovat se v silničním provozu tolerantně a kultivovaně, používat bezpečnostní pásy. A při sportech, jako jsou cyklistika, lyžování, jízda na kolečkových bruslích, skateboard, chránit hlavu kvalitní přilbou, což platí stejně pro děti jako pro dospělé," nabádá primář Dbalý. Nejčastější je otřes mozku. "V tomto případě se jedná o nestrukturální poškození na úrovni mozkových buněk, které není zobrazitelné ani na magnetické rezonanci či počítačovou tomografií. Tyto změny jsou většinou dočasné," vysvětluje lékař. K příznakům patří krátkodobé bezvědomí (do 1 až 5 minut), později se mohou dostavit i další příznaky, jako zmatenost, poruchy spánku, trvalejší bolesti hlavy, jen výjimečně větší poruchy, jako například problémy s pamětí. Bezvědomí delší než 5 minut svědčí o vážnějším poranění mozku a je nutný okamžitý převoz zraněného na lékařské pracoviště. Velmi závažná je ztráta vědomí s časovým odstupem od vzniku úrazu. Zpravidla signalizuje závažné nitrolební krvácení. Vyslovit podezření na úraz mozku může už například lékař záchranné služby při základním vyšetření: podle stavu zorniček či dechových funkcí zraněného. Při poranění mozku se provádí vyšetření na počítačovém tomografu, které je dnes dostupné i ve většině menších nemocnic.


První pomoc Nejdůležitější je u zraněného v bezvědomí udržet volné dýchací cesty. V tomto stavu dochází totiž k ochabnutí většiny svalů, mimo jiné i těch, které udržují dýchací cesty průchodné. Může dojít k zapadnutí jazyka a poklesu měkkého patra. Největší riziko představují zvratky, při vážných úrazech i krev. Opakovaně kontrolovat ústní dutinu je proto nezbytné! Pokud je to možné, minimalizujte neodbornou manipulaci se zraněným, protože u pacienta v bezvědomí nelze vyloučit poranění páteře. Veškerá další pomoc již spadá do specializované péče lékaře první pomoci a příslušného centra. Důležité: návrat vědomí neznamená uzdravení, zraněný patří k lékaři!
Jaké mohou být následky Záleží na tom, která část mozku a v jakém rozsahu byla poraněna. Videálním případě se poranění mozku obejde bez následků, jindy však může skončit smrtí. Co může nastat - zhoršení soustředění - poruchy spánku, bolesti hlavy - poškození hybnosti a intelektu - poškození paměťových či řečových funkcí - těžké kóma, kdy je nemocný schopný základních životních funkcí, ale nevnímá. To je způsobeno nezvratným poškozením mozkového řídicího centra - mozkové kůry Nejčastější příčiny úrazů mozku - Autonehody, nehody na motocyklech - Sportovní úrazy - cyklistika, jízda na kolečkových bruslích aj. - Násilné trestné činy, rvačky - Pády v opilosti - Pády při epileptickém či srdečním záchvatu - Střelná poranění (pokusy o sebevraždu)

Související články