Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jarní dávka energie

9. května 2006 | 10:00

Jste po dlouhé zimě vyčerpaní, unavení a zesláblí? Dobijte si baterky pořádnou dávkou zázračných bylinek. Účinek zaručen!

Těšíme se z teplých dnů, ale nejraději bychom ještě občas zalezli do postele a vychutnávali si fajnový odpočinek. Chcete-li se nabít novou dávkou energie, pomohou vám osvědčené triky i tradiční bylinky. GUARANA Síla této tropické popínavé rostliny spočívá v tom, že obsahuje kofein, a to v 3x větším množství než káva. Tato exotická rostlina neobsahuje dráždivé látky a je vlídnější vůči žaludku než tradiční černý nápoj. Kromě toho se z ní kofein uvolňuje pomaleji a působí proto déle. Guaranu lze užívat v tabletách i jako rostlinný extrakt, také ji často najdete jako součást zelených ledových čajů. ŘEŘICHA Je to sice malá bylinka, o to větší má ovšem účinky. V této drobné zahrádkářské rostlince se kromě minerálních látek, jako jsou kalcium, železo a velká porce vitaminů, skrývá také speciální silice, která účinkuje proti bakteriím a podporuje vylučování jedů z organismu. O těchto účincích věděli lidé už ve středověku, když užívali řeřichu k vnitřnímu pročištění těla. Tip: Používejte čerstvou řeřichu co nejčastěji jako koření nebo salátovou bylinku. KOPŘIVA Tato rostlinka, která roste všude, kam se jen podíváte, je vhodná v první řadě při revmatických bolestech a zánětech močových cest. Pomáhá i při jarní únavě. Obsahuje totiž množství velmi účinných látek, jako jsou vitaminy C, A, minerální látky (především železo), třísloviny a sekundární rostlinné látky jako například fl avonoidy. PAMPELIŠKA Tahle sympatická rostlinka obsahuje mnoho vitaminů: A, B, C a také kalcium a železo. Nacházejí se v ní i látky, které podporují trávení a látkovou výměnu. V lidovém léčitelství se proto považuje za bylinku, která čistí krev, vyplavuje z těla škodlivé látky a je ideální k očistným kúrám. Mladé listy se dají připravit jako salát: nejdříve je na pár minut položte do studené vody, zjemníte tak jejich hořkou chuť. Výtažek z pampeliškových kořenů a listů si můžete koupit v lékárně ve formě kapek nebo tablet. BALDRIÁN Tohoto pomocníka proti nespavosti můžete používat jako jarní životabudič. Zní to sice paradoxně, ale funguje to. Únava, která člověka přepadává během dne, možná vyplývá z nekvalitního spánku. Čaj z baldriánu, baldriánové kapky nebo dražé zlepší noční odpočinek a pomohou člověku, aby byl fit po celý den.


Co spolehlivě dobije baterky VODA Ranní sprcha střídavě teplou a studenou vodou dostane váš oběhový systém do pohybu. Sprchování vždy zakončete studenou vodou! KYSLÍK Super budík! Při chůzi, jízdě na kole nebo józe se tělo desetkrát víc zásobí kyslíkem než při lenošení. Během fyzické aktivity totiž dýcháte hlouběji, srdce bije rychleji a prokrvení svalů a mozku stoupá. SLUNCE Světlo snižuje hladinu melatoninu, který způsobuje malátnost. Využijte každý paprsek, který vykoukne zpoza mraků, a nastavte mu tvář. Nezapomínejte však na ochranu své pleti před UV zářením. BÍLKOVINY Malé porce bílkovin (například odtučněné mléčné výrobky, luštěniny, drůbeží) nás udrží v kondici díky aminokyselinám, které posilují buňky. Nejhodnotnější je ryba, protože obsahuje také jód, který podporuje činnost štítné žlázy.

Související články