Nakazíme se ptačí chřipkou? | Pro ženy | Blesk.cz

Nakazíme se ptačí chřipkou?

2. května 2006 | 10:00

Odborníci svorně tvrdí, že vajec ani kuřecího masa se bát nemusíme! A tak si dál pochutnávejte na pořádně propečeném opeřenci

Už několik měsíců nás straší virus ptačí chřipky H5N1. Ptáci se vracejí ze svých zimovišť a každého z nás zcela přirozeně napadá: je třeba se bát? Hrozí nám nákaza v kuchyni, například při zpracování drůbežího masa? Odborníci tvrdí, že ne. Virus ptačí chřipky se na našem území objevil zatím jen u ptáků - uhynulo už více než 10 labutí nakažených virem H5N1, a to převážně v Budějovickém kraji. I v okolních zemích zaznamenali odborníci nakažené ptáky. Zákeřná nemoc tedy dosud nemá v našem nejbližším okolí na svědomí lidské životy. Opravdu se tedy nemusíme viru H5N1 panicky bát? Co vlastně může virus ptačí chřipky způsobit v domácnosti? Můžeme nadále bez obav kupovat drůbež, nebo máme naopak spotřebu drůbežího masa omezit? Žádné RIZIKO Nakazit se virem a dostat ptačí chřipku je v našich domácnostech prakticky vyloučeno. Nemocní opeřenci, na rozdíl od klasické chřipky, přenášejí virus hlavně svým trusem. Asi vás napadne, proč tedy umírají lidé v Asii? Ve všech případech, kdy se lidé nakazili virem ptačí chřipky, šlo o přímý kontakt s živou drůbeží. U nás však lidé obvykle v kuchyni používají už usmrcená zvířata, vaří nebo pečou či dusí dobře omyté a veterinárně zkontrolované maso. I v českých domácnostech, kde se připravuje jídlo z živé drůbeže, je zatím prakticky vyloučeno, aby se někdo inř koval virem ptačí chřipky. Mezi lidmi SE NEŠÍŘÍ Do současné doby se nepotvrdil přenos viru ptačí chřipky z člověka na člověka a podle nejnovějších vědeckých poznatků tento virus ani nemůže jednoduše zmutovat tak, aby se začal šířit mezi lidmi. Při přípravě jídla z drůbeže proto můžete veškerou hysterii okolo ptačí chřipky bez obav hodit za hlavu. Běžná chřipka je nebezpečnější! Každý rok zemře na celém světě přibližně půl milionu lidí na běžnou sezónní chřipku, přestože proti ní existuje vakcína. Naproti tomu virus ptačí chřipky má na svědomí zhruba jen sto lidských obětí.


Praktické rady do domácnosti Odpovídá MUDr. Marie Čemusová, vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Hygienické stanice hl. m. Prahy * Je pravda, že při teplotách od 70 °C výše se virus H5N1 ničí? Co přesně se s virem při těchto teplotách děje? Ano, nastává denaturace bílkovin, které jsou hlavní stavební složkou viru. * Jak hospodyňky poznají, že jídlo dosáhlo při přípravě 70 °C? Mohou si koupit vpichový teploměr, který dnes již běžně používají kuchaři v provozovnách zajišťujících hromadné stravování, avšak i bez takového teploměru zkušenější hospodyňka ví, že při tepelné úpravě masa (vaření, dušení, pečení, smažení, grilování) provozní teplota při delší úpravě vysoko překračuje 100 °C. * Pokud by se člověk dostal do styku s nakaženým masem, může virus šířit dále? Jak případnému šíření zabránit? Může se člověk nakazit jinak než požitím infikovaného masa? Spotřebitel se nemůže běžně dostat do styku s nakaženým masem, neboť maso, včetně drůbeže, je v tržní síti z tohoto hlediska zdravotně bezpečné. Manipulace se syrovým masem a krví nakažených ptáků či drůbeže by mohla představovat riziko, pokud by při ní docházelo ke kontaktu se spojivkou očí (mnutí očí), nebo sliznicí nosu. * Nehrozí případný přenos nákazy prostřednictvím prkénka na krájení masa, nožů apod.? Ne, neboť není předpoklad, že by se v kuchyni pracovalo s infikovaným masem. Prostřednictvím kuchyňského náčiní lze při porušení hygieny kontaminovat potraviny, a sice patogenními bakteriemi způsobujícími zejména salmonelu (expozice virovou nákazou je nejpravděpodobnější při porážce nemocné drůbeže, škubání, kuchání apod.) * Může se v ledničce přenést nákaza z jednoho masa na druhé? Případně přenést vir i na jiné potraviny? Ne, neboť maso zakoupené v tržní síti je zdravotně bezpečné. Avšak při nevhodném skladování masa s jinými potravinami (skapávání krve) určenými zejména ke konzumaci bez tepelné úpravy, vzniká riziko kontaminace salmonelou. * Nehrozí přenos nákazy u vajec? Můžeme konzumovat vejce v jakékoliv kuchyňské úpravě - volská oka, míchaná vejce, vařená naměkko...? Je nutné vyhýbat se jídlům, do kterých se přidávají syrová vejce? Není třeba mít obavy z vajec v souvislosti s ptačí chřipkou. Všechna vejce, která se uvádějí do oběhu, tj. ta, která lze koupit v obchodě, jsou podrobena veterinární kontrole. U nás ptačí chřipka nepronikla do chovů drůbeže a je známo, že nemocná drůbež vejce ani nesnáší a hyne prakticky do 48 hodin po nakažení. Obecně platí z hlediska prevence vzniku alimentárních onemocnění (souvisejících s konzumací potravin - pozn. red.), že konzumujeme vejce tepelně zpracovaná. Zakoupená syrová vejce dáváme do pokrmů tepelně neupravených (tatarský biftek) jen těsně před konzumací. Největší riziko je používání syrových vajec z domácích chovů, a to zejména do krémů. Je to však opět jen kvůli riziku onemocnění salmonelózou (není veterinární kontrola). * Jak je to s minutkami a s grilováním? Dosáhne maso při této kuchyňské úpravě doporučené teploty? Ano, neboť provozní teplota přesáhne 100 °C a úprava minutek trvá obvykle nejméně 5 minut (záleží na druhu masa a na velikosti porce). * Jsou jídla z drůbeže prodávaná ve stáncích s rychlým občerstvením bezpečná? Ano, neboť veškerá drůbež v tržní síti je zdravotně bezpečná a při tepelné úpravě se dosahuje vysoké provozní teploty, která ničí nejen virus, ale i patogenní bakterie vyvolávající alimentární onemocnění.

Související články