Dosavadní domněnky, že nadměrné pití kávy může stát za vznikem řady nemocí srdce, zřejmě padly. Nová studie španělských vědců totiž dokazuje, že oblíbený nápoj srdci neubližuje. Závěr se týká ale pouze překapávané kávy, ne klasického espressa. Za častými srdečními onemocněními pijáků kávy stojí úplně něco jiného než šálek voňavého nápoje. Jeho milovníci totiž často tíhnou ke kouření a k přílišné konzumaci alkoholu. "Studie jasně dokazuje, že mezi překapávanou kávou a koronárním onemocněním není žádná spojitost," řekla jedna z autorek studie Esther Garciová. "Je to dobrá zpráva, protože káva patří k celosvětově nejoblíbenějším nápojů," dodala. Vědci rovněž odhalili, že nezáleží na tom, zda lidé pijí klasickou kávu nebo kávu, která je uměle zbavena kofeinu. Podle Roba van Dama z Bostonské univerzity to ale neznamená, že si každý může dopřát svého oblíbeného nápoje dle libosti. "Nemůžeme vyloučit spojitost mezi pitím kávy a srdečním onemocněním u některých citlivých jedinců," uvedl. Pozor by si měli dávat zejména lidé s pomalým metabolismem. Příliš zdravé není ani pití francouzského espressa, při jehož přípravě se namísto papírového filtru používá filtr síťový.
