Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Umíte číst příbalové letáky?

Léky - ilustrační foto
24. dubna 2006 | 10:00

Snad jen hlupák dnes nečte příbalové letáky k lékům. Většinou se dá tušit, co informace na letáku znamenají. Jste si ale úplně jisti v kramflecích?

Zjistěte přesně, co všechno říkají příbalové letáky u léků! Než si přinesete nějaký lék domů, měla byste už mít dostatek informací od lékaře nebo lékárníka o tom, jak s ním zacházet. Proto, než přijde řada na leták, komunikujte s lidmi, kteří vám léky předepisují a vydávají. Jde totiž o vaše zdraví!


OD ZAČÁTKU DO KONCE
NÁZEV
Občas je u názvu léku i číslo, které většinou určuje množství látky, která léčí. Například paralen 1 000 má výraznější účinky než paralen 500 a tak dále. SLOŽENÍ Účinná (léčivá) látka: je látka, která vás léčí - pomáhá vašemu zdraví. Různé léky mohou mít stejnou účinnou látku. Na jeden problém existuje na trhu několik léků nebo mastí, jejichž účinky jsou stejné a liší se jen názvem. Chcete-li si koupit volně prodejný lék, navštivte více lékáren a poraďte se s lékárníky, abyste našla vhodný lék za rozumnou cenu. Uvědomte si, že lékárny jsou také jen obchody, které se chovají tržně a stanovují si své ceny. Pomocné látky: neléčí. Pomáhají držet účinnou látku ve vhodné formě a přispívají například k jejímu postupnému uvolňování do těla. INDIKAČNÍ SKUPINA Je jich nepřeberné množství a určují, zda jde o lék proti zánětu, proti bolesti nebo třeba proti bakteriálním infekcím. CHARAKTERISTIKA Popisuje, čemu lék v těle pomáhá. INDIKACE Pod tímto odkazem byste měla najít popis problémů (nebo choroby), kterou chcete léčit. Mezi jinými tedy i svou diagnózu. KONTRAINDIKACE Velmi důležitý odkaz! Kontraindikace popisuje případy, ve kterých byste lék v žádném případě neměla brát. Lékař by vám ho neměl předepsat. Ovšem i lékaři jsou jen lidé a především vy jste zodpovědná za vlastní zdraví. Pokud si nejste jistá, zavolejte ještě svému lékaři a poraďte se s ním. NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY Kupodivu to není tak vážný odkaz, jak se na první pohled zdá. Dočtete se zde o všech potížích, které při užívání léku vznikly nejen během klinických testů (řádově na stovkách lidí), ale i při užívání léku dalšími pacienty, kteří toto svému ošetřujícímu lékaři nahlásili. A to i v případě, že jde o jeden jediný případ (firmy se tak jistí proti právnímu napadení). Nežádoucí účinky nesnižují účinnost léku, ovšem nepodceňujte je. INTERAKCE V tomto odkazu se dočtete, že váš lék může při setkání s jiným medikamentem, alkoholem nebo třeba ve spojení se slunečním zářením různě reagovat. Například se jeho účinky zvyšují, snižují nebo vymizí. Všechny takové případy jsou nežádoucí! Může dojít i k poškození jater a organismu. DÁVKOVÁNÍ Není chyba, pokud vám lékař napsal jiné dávkování, než je uvedeno na letáku. Tento odkaz je pouze doporučení výrobce. Pozor! Vždycky dodržujte doporučení týkající se užívání léků ve vztahu k jídlu. Vezmete-li si lék například místo nalačno až po jídle, můžete markantně snížit jeho účinky. UPOZORNĚNÍ Zejména u volně prodejných léků je připojeno varování, že pokud potíže do určité doby neustoupí, je třeba vyhledat lékaře. Držte se těchto upozornění. VAROVÁNÍ Nepoužívejte přípravky po uplynutí doby použitelnosti. Na krabičce léku najdete vyraženo nebo napsáno "Použitelné do" nebo "Exp." (expirace - použitelnost) a datum. Prošlé nebo nepoužité léky vraťte do lékárny. Proč? Jde o zdravotně závadný odpad, který je třeba odborně likvidovat. DATUM POSLEDNÍ REVIZE Je datum, kdy byl text na letáku naposledy změněn a schválen Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

Související články