Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neznámé, leč nezbytné železo

6. března 2017 | 15:51
Prezentace klienta |

Železo je stopový prvek, který k životu nutně potřebujeme. Moc pozornosti mu však nevěnujeme, a tak často přehlížíme projevy jeho nedostatku. Jaké patří k nejčastějším a jak železo doplnit? 

Únava: projev nedostatku spánku, ale i železa

Také považujete únavu za běžnou součást hektického životního stylu a už ji ani neřešíte? Stejně to možná máte s pobledlými tvářemi, které se snadno přičtou na vrub dni strávenému za zavřenými okny kanceláří. Jistě, na únavu a bledost po probdělé noci nebo dlouhém dni v práci je samozřejmě odpočinek to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Dlouhodobé únavě a bledosti pokožky ale raději věnujte pozornost. Může totiž jít například o projev nedostatku železa. O doplnění tohoto prvku se naše tělo hlásí i dalšími projevy. Patří k nim třeba lámavé nehty a vlasy, rozpraskané koutky úst nebo zhoršená schopnost soustředit se.

Doplňovat musíte sami

My železu zpravidla moc pozornosti nevěnujeme, ale pro naše tělo je nezbytné. Například pro tvorbu hemoglobinu, červeného barviva krvinek, jehož hlavní úlohou je transportovat kyslík z plic do všech tkání našeho těla. Víte, že dospělý člověk má přibližně 25 miliard červených krvinek a kostní dřeň jich vyprodukuje asi 170 miliónů během 24 hodin? To vše pouze má-li k dispozici dostatek železa. Jenže to si naše tělo vytvořit neumí a potřebuje ho tedy doplňovat, na což bohužel někdy v rámci řady každodenních povinností zapomínáme. Je to pestrá a vyvážená strava, která by měla našemu tělu zajistit dostatek železa, ale je třeba si přiznat, že zdaleka ne všichni ji konzumujeme.

Autor: Shutterstock / koláže ContentPub s.r.o.

Různé zdroje železa, různá vstřebatelnost

Zdroje železa se liší nejen tím, jaké množství tohoto prvku obsahují, ale také v jaké formě ho našemu tělu nabízejí. Lépe vstřebatelné je tzv. hemové železo, jehož zdrojem je hlavně maso. Také rostlinná strava může být velmi bohatá na železo (například luštěniny a ořechy), i když v hůře vstřebatelné formě. Vstřebatelnost železa ale můžete podpořit, třeba tak, že zároveň s ním tělu dopřejete zdroj vitamínu C, klidně ve formě sklenky pomerančového džusu. Když už jsme u vstřebatelnosti, souvisí s ní také jedna poměrně rozšířená obava, a to že konzumace železa může způsobit žaludeční nevolnost či zácpu. Právě dobrá vstřebatelnost toto riziko snižuje. Například v případě doplňků stravy je tak vhodná komplexnost, kterou nabízí Floradix® Železo+ obsahující dobře vstřebatelné organické železo v tekuté formě, navíc spolu s dalšími látkami podporujícími jeho tak zvanou biologickou dostupnost. Patří k nim vitamín C a také výtažky z ovocných šťáv, které podporují trávení, brání zácpě, a navíc dodávají příjemnou ovocnou chuť.

U železa rovnost neplatí

Pokud jde o nároky na železo, liší se jak s ohledem na pohlaví, tak na věk a další faktory. Obecně má vyšší potřebu železa například tělo žen v produktivním věku. Výrazně (až dvojnásobně) pak nároky na množství železa narůstají v období těhotenství a zvýšené jsou i v době, kdy ženy kojí.  Nedostatek železa je spojen také s úbytkem krve, např. v důsledku operace, a v menší míře i potu. Týkat se tak může žen s poruchami menstruačního cyklu, při nichž leckdy dochází až dvojnásobně větší ztrátě krve než při běžném cyklu, dárců krve, lidí po operaci nebo sportovců. Na dostatečné doplnění železa raději dohlédněte také u dětí a dospívajících, ale i u straších lidí.

Autor: Shutterstock / koláže ContentPub s.r.o.

K doplnění železa je určený tekutý přípravek Floradix® Železo+ vyrobený z přírodních surovin. Kromě dobře vstřebatelného organického železa, vitamínu C a výtažků z ovocných šťáv obsahuje i další tělu prospěšné látky, jako jsou vitamíny skupiny B a výtažky z bylin. Patří k nim bylinné extrakty listu kopřivy a špenátu, plodu fenyklu, květu ibišku a řady dalších včetně extraktu růže šípkové, který je jedním ze zdrojů vitamínu C. Floradix® Železo+ je slazen výhradně ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami. Tekutá forma a unikátní technologický postup zaručují výjimečnou kvalitu a stabilitu výrobku, a to i bez použití konzervačních a přídatných látek a barviv. Více na http://floradix-zelezo.cz/

Video se připravuje ...