Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

S dietou z Blesku zhubla 25 kilo!

3. dubna 2006 | 11:00

Chcete žít zdravě a přitom hubnout? Co opravdu funguje? To jsou otázky, na které máme odpověď

Jitka Hamáčková (58) z Pardubic hubla s Bleskem a shodila 25 kilo. Díky South-Beach dietě a pevné vůli. "Po pěti měsících jsem měla z 90 kilogramů 65. Ale nejdůležitější je, že doběhnu trolejbus bez infarktových stavů, vyšlapu do 7. patra bez přestávek a nebolí mě klouby," pochvaluje si a ochotně předává své zkušenosti s hubnutím Blesku. Nespoléhejte na rychlé akce South-Beach dieta je v oblibě zejména u těch, kdo nehodlají kvůli dietě zapomenout na maso, čokoládu či sklenku červeného vína. Zakázány jsou všechny potraviny z mouky, tedy toasty, pizza, chléb. Také brambory (i chipsy), smetana, vepřová a hovězí játra, bílá rýže, rajčata. Povolené výrobky musí mít jen minimum, nebo vůbec žádné sacharidy. Smí se tuk, například i máslo, vajíčka, oříšky, dopřát si lze rybu nebo sýr. Jitčiny vychytávky "Když jsme se s manželem rozhodli držet dietu (dosud jsme o ní jenom mluvili), šli jsme do toho ze dne na den a já jsem dala pryč z mrazáku, ledničky i spíže všechna lákadla," vypráví Jitka. "Prvních 14 dní to šlo dobře, ale pak najednou nic. Pak ale asi po 4 nedělích začala kila ubývat a začalo to být zajímavé. Krizové byly rodinné návštěvy nebo oslavy. Bylo nám trapné říkat, že to chceme vydržet. Ale postupně si okolí zvyklo a respektovalo nás. Někdy jsem byla protivná i sama sobě, ale kila šla dolů, a to bylo rozhodující. Asi po měsíci nás přešly mlsné myšlenky a nové stravovací návyky nám začaly vyhovovat." Co se osvědčilo Jako příloha především čínské zelí. "Fantazii se meze nekladou, dá se připravovat snad na sto způsobů," říká. "Nakrájené jej promícháme s nastrouhanou mrkví, cibulí, příp. trochou celeru a přidáme sladidlo (nám se osvědčil Irbis), sůl, ocet, pepř a lžičku olivového oleje, promícháme a necháme chvilku odležet. Další varianta je s rajčaty (i když v dietě byla rajčata tabu, nám nijak nepřitížili), paprikou a cibulí a opět s marinádou. Výborné je s tuňákem ve vlastní šťávě, vajíčkem natvrdo, ochucené solí pepřem (může to být i samostatná večeře). Také s balkánským sýrem, rajčetem dochucené solí a pepřem nebo marinádou z nízkotučného bílého jogurtu a kečupu." Špenát Jitka připravuje klasicky, jen cibulku neosmaží na tuku, ale přidá ji drobně nasekanou, syrovou. Vše se výborně hodí k masu vařenému, dušenému i ke steakům. Maso používá podle chuti: hovězí, drůbeží (ale bez kůže), vepřové, telecí - vždy však jenom libové. Velmi dobré je dušené na kedlubnách nebo celeru, přidá se nadrobno nasekaná cibulka, nechá vydusit do šťávy a případně jen lehce zahustí celozrnnou žitnou moukou. Sos lze zahustit i strouhaným celozrnným pečivem. K přípravě rizota kupuje Jitka výhradně divokou rýži a dávají si jej s houbami, zeleninou i masem, ale vždy bez tuku. "Pokud nás přemohla chuť na něco jiného, osvědčily a se nám kešu nebo pistácie, eventuálně s kousek hořké čokolády," přiznává Jitka.


Rady odborníka South Beach dietu hodnotí pro Blesk Věra Králová, nutriční terapeutka z Informační linky Flora V pořádku je omezení potravin z bílé mouky, upřednostnění libových druhů masa a nízkotučných mléčných výrobků. Zásadně omezit sacharidy však není nejvýhodnější, protože nám slouží jako rychlý zdroj energie. V případě, že by šlo pouze o omezení tzv. jednoduchých sacharidů (cukr, sladkosti, bílá mouka apod.), bylo by to v pořádku, mezi sacharidy však patří také zelenina a ovoce a snížit jejich množství by bylo velkou chybou. Otázkou je snížení hladiny cholesterolu a tím i rizik srdečně cévních onemocnění, neboť dieta povoluje máslo, vejce a v jídelníčku se objevuje slanina. Tyto potraviny jsou zdrojem cholesterolu a každý, kdo jej potřebuje snížit (týká se více než poloviny obyvatel ČR), by měl tyto potraviny konzumovat minimálně. Zelenina s ovocem by měly tvořit pravidelnou součást jídelníčku, a to nejlépe jako součást každého denního jídla. Optimální je sníst za den alespoň půl kilogramu ovoce a zeleniny, s preferencí zeleniny. Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je opravdu asi tím nejlepším z kategorie sladkostí, co si může člověk při neodolatelné chuti dopřát. Opatrnější je třeba být u sladkostí s umělým sladidlem. I u nich je třeba hlídat energetickou hodnotu. V dietě je vyjmenováno pouze malé množství potravin, které je povolené. Při redukční dietě, a nejen při ní, je ale důležité, aby byla strava co možná nejpestřejší, aby se zajistil dostatečný přísun nejen bílkovin, tuků a sacharidů, vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Součástí dodržování diety by měla být i pravidelná pohybová aktivita. Navíc je nutné myslet na to, že i po ukončení diety je nutné dodržovat určitá pravidla stravování tak, aby si jedinec novou váhu udržel.
Hubněte s rozumem! * Jednodruhové diety (např. vajíčková, banánová apod.) jsou velmi nevyvážené - některé živiny jsou přijímány nadmíru a jiné naopak zcela chybí, nemluvě o ubíjejícím stereotypu konzumace jedné a téže potraviny. * Hladovka je snad nejhorší volbou. Domnění, že pokud nebudu nic jíst, určitě zhubnu, je mylné. Ano, logicky zde dojde k poklesu tělesné hmotnosti, ale jakmile se "hubnoucí" vrátí zpět ke svým stravovacím zvyklostem, je ručička váhy ihned na původním čísle. Hladovkou, zvláště pokud trvá déle než 24 hodin, můžeme navíc značně poškodit látkovou výměnu. * Sacharidová dieta je opět zdrojem nevyváženosti. "Budu jíst jen těstoviny, pečivo - žádné maso ani sýry a není možné nezhubnout!" Hlavním úskalím této volby je to, že opět chybějí ostatní živiny, které jsou velmi důležité. Značným příjmem sacharidů se navíc razantně zvyšuje energetický příjem. Pod dojmem, že jíme "redukčně", si vlastně zaděláváme na další kila nahoru. * Vlastní nízkokalorické diety (energetická hodnota do 4000 kJ) zpravidla také nepřinášejí úspěch. Striktní redukční režim může být navíc zdraví nebezpečný a měl by být vždy dodržován pod lékařským dohledem. Zajímavou inspiraci jak vyzrát nad hladem naleznete v Blesku pro ženy, který vychází právě dnes!

Související články