Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Zdravá v každém věku

3. dubna 2006 | 10:00

Co můžete udělat, abyste vypadala mladší a fit? S péčí o pleť je rozhodně dobré začít včas, protože každý věk má samozřejmě svá specifika

Chcete vypadat mladší? Být stále fit? Pokud je vaše odpověď ano, tyto rady jsou právě pro vás! Vaše tělo se časem mění. Tento proces, bohužel, nemůžete zastavit, ale dá se ovlivnit a zpomalit. V každém věku se totiž můžete starat o svoje zdraví a vzhled, abyste zůstala co nejdéle mladá, svěží a zdravá. A to jak navenek, tak i uvnitř. Co pro sebe můžete udělat v každém věku? Vždy platí, že základem jsou zdravé stravovací návyky a dostatečný pravidelný pohyb.


Kolem 30 let a více Co se v tomto věku děje: Od třicítky si pokožka žádá klid a produkuje méně vlhkosti. Objevují se mimické vrásky okolo očí a úst. Pokožka na tváři se rychleji unaví. Výměna látek se vyrovnává, může se i trochu zpomalit. Spotřeba energie proto klesá, už nemůžete jíst tak hodně jako dosud. Kromě toho tělo přemění každý rok okolo 1 % svalů na tuk. Ale ani na to se nemusíte nečinně koukat. Co pro sebe můžete udělat: Ochranou před prvními vrásky jsou tekutiny. Dodržujte poctivě pitný režim, aby pokožka zůstala pevná, pružná a vypadala mladě. Zvlhčující krémy ji udrží elastickou. Kromě nich používejte čisticí pleťové mléko bez obsahu alkoholu, ten totiž vysušuje. Unavenou pokožku zregeneruje dostatečně dlouhý spánek. Pravidelným pohybem (2krát týdně) zabráníte, aby se svaly přeměnily na tukové polštářky. Zvlášť vhodným sportem je plavání, rychlá chůze a gymnastika. Při těchto sportech se namáhají všechny svalové skupiny.
Kolem 40 let a více Co se v tomto věku děje: Pokud máte ráda sladké, budete to mít po čtyřicítce těžší. Když totiž jíte hodně sladkého nebo mastného, je inzulín v krvi permanentně, což časem může vést k cukrovce. Kosti nyní potřebují hodně vápníku. Tento minerál je zpevňuje, dělá je elastickými a odolnými před zlomeninami a osteoporózou. Aby se kalcium dostalo až do kostí, potřebujete extradávky vitaminu D. Co pro sebe můžete udělat: Cukrovce i nadbytečným kilogramům předejdete pravidelným pohybem a stravou bohatou na balastní látky. Jezte 5 porcí ovoce a zeleniny denně a místo bílého pečiva kupujte celozrnné - je sice dražší, ale zdravější. Vápník získáte z mléčných produktů, jako jsou například sýry. Kromě toho jezte aspoň jednou týdně ryby - ty dodávají tělu vitamin D.
Kolem 50 let a více Co se v tomto věku děje: Malé cévy si po padesátce žádají živiny a čerstvý kyslík, protože během přestavování hormonů se tyto cévy už neprokrvují tak, jak by měly. Tento nedostatek se projevuje například oranžovou pokožkou. Tělo produkuje méně estrogenů. Pro některé ženy je v tomto věku pozitivní, že už nemenstruují. Estrogen je však ještě potřebný. Jeho nedostatek se projeví návaly horka, pocením a únavou. Co pro sebe můžete udělat: Dobré prokrvení zabezpečí například čaj s výtažky z ginko biloby - urychluje krevní oběh. Malé cévy se lépe prokrví a zabrzdí se stárnutí buněk. Dopřejte si i saunu nebo masáž. Prokrvení mozku pozitivně ovlivňuje i koncentraci a paměť. Zdraví během klimakteria pomohou uchovat rostlinné estrogeny. Nacházejí se v sóji, jablkách, mrkvi a kukuřici.
Extra tip Přátelé a spánek ochraňují ženy před mnoha nemocemi stáří. Jistá studie univerzity ve Wisconsine to potvrzuje: dobří přátelé a zdravý spánek snižují ve starším věku riziko vzniku osteoporózy, Alzheimerovy choroby, revma nebo rakoviny.

Související články