Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nalačno, nebo po jídle?

Dobrým pomocníkem pro zapomnětlivé marody jsou přípravky s postupným uvolňováním. Léčivá látka se z nich uvolňuje během celého dne.
23. února 2006 | 09:43

Jak a kdy užívat léky? Penicilin se například nesnese s kyselými lahůdkami

Tak schválně. Jak často sáhnete po prášku na bolení hlavy, kloubů nebo na chřipku? Pokud tak činíte pravidelně a dlouhodobě, rozhodně byste měli vědět, kdy je nejlepší pilulku polknout, aby rychle zabrala, jakým nápojem byste ji měli zapíjet a s čím byste lék rozhodně neměli kombinovat. Ignorování pravidel užívání léků totiž může vést k docela vážnému poškození zdraví. Prášky nezapíjejte minerálkou Nejvhodnější je zapíjet léky vodou, případně slabým čajem. "Zapití" pilulky je většinou až na malé výjimky (existují totiž i přípravky rozpustné na jazyku) nezbytně nutné, usnadňuje její polknutí a průchod jícnem do žaludku. Jako vhodné množství jsou doporučovány alespoň dvě deci tekutiny. Pozor je třeba si dávat při užívání některých antibiotik, jejich účinnost může snížit hořčík obsažený v minerálkách a také vápník z mléka. Zapíjet antibiotika šťávou z citrusů se také nedoporučuje. V tomto případě by mohlo dojít k nepříjemné alergické reakci. Zásadně nevhodné je zapíjení jakéhokoli léku tvrdým alkoholem, vínem nebo pivem, protože může dojít k jejich vzájemnému působení, což může vést až k vážným zdravotním potížím. Pokud máte jakékoli pochybnosti, vždy se raději informujte u lékárníka nebo si pozorně pročtěte příbalový leták. Léčíte si depresi? Nejezte sýry a játra Většina léků, zejména antibiotik, se podává před jídlem. Po jídle nebo při něm přípravky, které pacient hůře snáší. A také léky obsahující trávicí enzymy. To, kdy lék užít, je zvláště důležité pro diabetiky, kteří léky snižují hladinu krevního cukru. Některé se musí brát před jídlem, jiné v jeho průběhu. Kombinace léku s alkoholem je nebezpečná u přípravků s paracetamolem (to jsou ty nejběžnější pilulky na bolest a snížení teploty), protože dochází k poškozování jater. Lidé, kteří užívají antidepresiva, by měli vynechat jídla obsahující aminokyselinu tyramin: například uleželé sýry, červené víno, avokádo, sójovou omáčku a játra. Jinak riskují, že je bude bolet hlava a stoupne jim krevní tlak. Jídla s obsahem vitamínu K (špenát, brokolice, hovězí játra, žloutek) ruší účinek protisrážlivých přípravků. Některé léky zvyšující vylučování moči, které se užívají při léčbě vysokého krevního tlaku, se nesnášejí se stravou bohatou na draslík (banány, pomeranče, sušené ovoce). Zvýšená hladina draslíku nesvědčí srdci.


Sedm tipů, jak správně užívat léky 1. Poučte se v lékárně. Pokud si nevíte rady, jak lék správně užívat, zeptejte se lékárníka. Zajímejte se o to, s čím se lék nesmí kombinovat, jaké může mít vedlejší účinky. Dávkování a způsob užívání přesně dodržujte. 2. Pozor na nebezpečné kombinace. Pokud užíváte více léků, je možné, že se budou vzájemně ovlivňovat. Bude užitečné, když seznam všech přípravků alespoň jednou za čas ukážete svému lékaři. 3. Radu hledejte na internetu. Na www.ordinace.cz objevíte přehled všech léků, které se u nás používají. U každého je obsažený příbalový leták se všemi důležitými informacemi. 4. Pilulky polykejte vcelku. Pokud lékař nedoporučí jinak, pilulky nedrťte, aby se vstřebaly tam, kde mají. V opačném případě by nemusely zabírat. 5. S antibiotiky opatrně. Vždy se ptejte lékaře, jak je užívat. Například se nekombinuje penicilin a kyselá jídla, tetracyklin a mléčné výrobky. Léčbu antibiotiky nikdy předčasně neukončujte. 6. Nalačno, nebo po jídle? Minimálně hodinu před jídlem se užívají například přípravky na posílení imunity, na alergii a antibiotika. Po jídle se berou léky s kyselinou acetylsalicylovou nebo ibuprofenem, stěny prázdného žaludku by dráždily. 7. Pozor na padělky. Pokud můžete, nakupujte léky pouze v lékárnách. Máte tak jistotu, že nekoupíte lékový padělek.

Související články