Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proč? Zdražilo se vepřové a máslo!

Ilustrační foto - vepřové maso
1. února 2006 | 14:30

V ČR klesá spotřeba vepřového masa a sádla, což má za důsledek snížení počtu infarktů

Počet onemocnění infarktem v České republice klesá! Čemu za to vděčíme? Utažení opasků. Stát přestal dotovat potraviny a jejich ceny ze dne na den vyletěly. A co se stalo? Vyměnili jsme máslo za margarín a národní knedlo-vepřo-zelo za dušenou kapustu s nemaštěným bramborem. Je to levnější! Výzkumy lékařů IKEMu mluví jednoznačně: Se zrušením státních dotací potravin po roce 1989 došlo k prudkému zlomu v našem zdraví. Proč? Začali jsme zdravěji jíst "z donucení". Kilo vepřového stálo například kolem roku 1985 zhruba 50 korun, dnes se cena pohybuje kolem 120 korun. Samozřejmě jsou jiné platy, ale také jiné ceny. Výsledek je proto jasný: Před rokem 1989 u nás ročně onemocnělo infarktem 37 814 lidí. Nyní je to jen 22 440 osob. "Tak jak klesá počet srdečních onemocnění, klesá i počet úmrtí spojených s onemocněním srdce a cév," dodává ředitel nemocnice IKEM Rudolf Poledne. A co nasazená dieta v těle způsobila? Především se snížil "špatný" cholesterol v krvi. "S pomocí léků dokážeme cholesterol snížit o třicet procent, se změnou jídelníčku klesla hodnota o více než třináct procent," vysvětluje Poledne. "Dieta z chudoby" tedy zvládla zhruba polovinu! "Zlom v našem zdraví je jedním z vedlejších důsledků tržní ekonomiky, kterou si ale jistě nikdo při jejím zavádění neuvědomil," dodává závěrem Rudolf Poledne.


Spotřeba vybraných potravin Potravina - rok 1989 - rok 2005 *vepřové maso - 12,50 - 11,50 *vepřové sádlo - 1,20 - 0,50 *máslo - 3,2 - 0,7 *rostlinné oleje - 5,04 - 10,99 *zelenina - 16,89 - 28,80 *ovoce - 15,60 - 28,80 čísla jsou udávána v průměru na osobu v kg a litrech.

Související články