Vinaři se stravují zdravěji než pivaři | Pro ženy | Blesk.cz

Vinaři se stravují zdravěji než pivaři

23. ledna 2006 | 14:30

Vinaři si střídmým pitím vína nejenom tuží zdraví, ale díky vínu se i zdravěji stravují

Blahodárné účinky vína na lidské zdraví jsou nesporné, nyní se ovšem mohou milovníci vinného moku radovat dvakrát. Nejen, že si jeho střídmým pitím tuží zdraví, ale také se podle výzkumů mnohem zdravěji stravují než fanoušci zlatavého piva. Lidé, kteří si dopřávají víno, nakupují více ovoce, zeleniny, oliv, drůbeže, mléka, zdravých olejů a nízkokalorického sýra. Zjistili do dánští vědci, kteří po dobu šesti měsíců zkoumali nakupovací návyky více než tří a půl milionu zákazníků dánských supermarketů. Zatímco vinaři si pochutnávají na zdravých jídlech, pivaři kupují více hotovek, cukru, mražených potravin, chipsů, hovězího masa, másla, uzenin a slazených nápojů. "Je naprosto jasné, že lidé preferující víno také milují zdravé jídlo. Dost možná nyní budeme muset přehodnotit starší studie, protože blahodárné účinky vína mohou být způsobeny také naprosto odlišným životním stylem a stravovacími návyky jeho konzumentů, než jaké zjišťujeme u pivařů," shodují se odborníci, kteří nyní podrobí zkoumání ještě možné souvislosti pití vína či piva s kouřením, fyzickou aktivitou, vzděláním a příjmy jejich konzumentů.

Autor: Famous
Související články