Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Synova láska ke koním nezůstala bez následků

14. června 2016 | 00:00

Žiji se synem Honzou na vesnici. Když mu bylo osm let, zbláznil se do koní. Ve vedlejší vesnici objevil jezdecký klub, kam začal docházet.

Jednou před Vánocemi, to mu bylo už skoro deset let, vyrazil s kamarády a instruktorem z klubu na projížďku. Ještě v areálu jezdeckého klubu potkali skupinu turistů, kteří se šli podívat na koně ve výběhu. Bohužel, měli s sebou štěně, které nebylo na vodítku. Štěně se rozběhlo ke skupince jezdců na koních, štěkalo a vůbec se nebálo motat se koňům pod kopyty. Honzův kůň znervózněl a než stačil instruktor zasáhnout, kůň Honzu vyhodil ze sedla přímo na dřevěnou ohradu. Honza upadl tak nešťastně, že si zlomil nohu.

Po převozu do nemocnice a rentgenu bylo jasno: příčná zlomenina diafýzy kosti stehenní. Byla nutná operace, kdy lékaři museli kost srovnat a zafixovat kovovými implantáty.

Vánoční svátky Honza strávil v nemocnici, propustili ho až na Silvestra. Nohu nesměl Honza po operaci víc než měsíc vůbec zatěžovat, absolvoval rehabilitační procedury, potom postupné zatěžování a další rehabilitace. Až za dva měsíce po operaci mohl odložit berle. Po devíti měsících, když se zlomenina zahojila, musel Honza znovu na operační sál, aby mu lékaři vyňali kovové implantáty. V nemocnici strávil další tři dny a pak ještě několik dnů v domácím léčení.

Za Honzou jsem jezdila do více než 80 kilometrů vzdálené nemocnice a připlácela jsem za doporučenou rehabilitaci nad rámec úhrad zdravotní pojišťovny. Když byl pak Honza doma, nemohla jsem s ním kvůli práci zůstat po celou dobu doma, musela jsem si zaplatit hlídání.

Když byl Honza malý, kamarádka mi poradila, abych mu sjednala životní pojištění – pro jistotu. Pojištění zahrnuje i úrazy, a tak jsem celou událost hned pojišťovně nahlásila. Dostali jsme 9 100 korun za dobu, kdy byl Honza v nemocnici. Za celkovou dobu léčení mi vyplatili ještě 43 500 korun (měla jsem sjednanou částku 300 korun za den), takže jsem je hned využila na náklady spojené s léčením a hlídáním. 

Autor: Shutterstock.com

Dnes je to již víc než tři roky, kdy se Honzovi úraz stal. Bohužel ale nezůstal bez trvalých následků. Poraněná noha mu přerostla o 2,5 centimetru. Honza má nohu mírně vytočenou a při zátěži ho pobolívá. Až Honza přestane růst, pravděpodobně ho čeká ještě další operace, která upraví rozdílnou délku končetin a s tím spojené obtíže.

Nahlásila jsem tedy pojišťovně ještě trvalé následky úrazu. Vyplatili nám tedy ještě další peníze – 20 000 korun.

Za ně jsem Honzovi pořídila dlouho slibovaný tablet a nové kolo. Zbylou částku si Honza přidal ke svým úsporám.

 

 

Jitka, 40 let

Autor: mba
Video se připravuje ...