Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Co můžete legálně prodat? Kromě spermatu třeba i mateřské mléko!

  • Krev, ani kostní dřeň prodat nemůžete. Ty se pouze darují.
    18. května 2016 | 06:00

    Představte si, že jste se dostali do bezvýchodné finanční situace, se kterou si nevíte rady, a banky vám odmítají půjčit. Někteří lidé v takové chvíli řeší problém po svém: nabídnou k prodeji vlastní tělo. Vyplatí se to? 

  • Mateřské mléko

    Kojení
    Autor: Shutterstock.com
    Mezi kojícími ženami je hodně takových, které mají tvorbu mléka nadměrnou, a můžou si proto dovolit poskytovat ho i dětem, jejichž matky takové štěstí nemají.

    V současné době se dá drahocenné mateřské mléko nabízet prostřednictvím takzvaných mléčných bank, kterých máme v republice celkem pět. Než však banka od kojící matky mléko koupí, musí žena projít různými vyšetřeními, která vyloučí případné přenosné choroby.

    Kolik dostanete: Pokud jde o finanční zhodnocení, mléčné banky nabízejí přibližně 200 korun za litr. Mléko od dárkyň je v první řadě určeno nedonošeným a nemocným dětem. Jestliže si ho chce nějaká žena koupit, protože nechce nebo nemůže kojit, celkem se jí to prodraží – za litr zaplatí 350 až 1700 Kč.

  • Ženská vajíčka

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Darovat je může každá dospělá žena ve věku od 18 do 35 let. Nejčastěji bývají dárkyněmi studentky a matky na mateřské dovolené, které si potřebují přivydělat. Předtím ale musí projít genetickým vyšetřením a vyšetřením krve. Dárkyně musí být i celkově ve velmi dobré zdravotní kondici a musí mít dobrou rodinnou anamnézu. Naprosto v pořádku musí být i samotná funkce vaječníků, kterou negativně ovlivňují například kouření nebo obezita (za optimální se považuje BMI do 24). Podmínkou dárcovství je i IQ v normě a posuzuje se také vzhled dárkyně.

    Kolik dostanete: Cena za prodej vajíček je 10 000 až 15 000 korun. To je hodně. Matkou dítěte, které se pak z oplodněného darovaného vajíčka narodí, je pak podle českých zákonů jednoznačně žena, která ho porodila.

  • Krev

    Zajděte si k lékaři, aby vám odebral krev.
    Autor: Shutterstock.com
    Plná krev se v České republice může jen darovat, dárci se za ni neplatí. Nicméně za bezplatné dárcovství si člověk může z daňového základu odečíst dva tisíce korun. Kromě toho je dárci před odběry i po nich poskytováno zdarma občerstvení a také má nárok na hrazený volný den (finanční náhrada je ve výši průměrného výdělku), který zaměstnavatel nesmí odečíst z dovolené. Další výhodou je, že zdravotní pojišťovny můžou dárcům nabídnout v rámci svých preventivních programů příspěvky na ozdravné pobyty, cestovní pojištění zdarma stejně jako třeba vitaminy.
  • Kostní dřeň

    Kostní dřeň se neprodává, ale daruje.
    Autor: Shutterstock.com
    Dřeň může darovat dospělý zdravý člověk ve věku 18 až 35 let. Ovšem tento věkový limit neplatí v případě, že se jedná o členy pokrevné rodiny. Jsou situace, kdy se musí dárcovství odložit, a to kvůli dočasnému zdravotnímu omezení (operace, některá očkování, gravidita a podobně). Za darování kostní dřeně se neplatí stejně jako za krev, ale dárce má různé výhody – patří mezi ně čtyři dny placeného volna, náhrada cestovného a odečet dvou tisíc korun z daňového základu při výpočtu roční daně z příjmu.
  • Mužské sperma

    Sperma
    Autor: shutterstoclk
    I tohle dárcovství je žádané, protože velmi rychle přibývá mužů s nekvalitním spermatem, ve kterém je jen málo živých spermií schopných oplození vajíčka. Nebo v něm nejsou vůbec žádné. Naprosto podstatný je při darování spermií kvalitní spermiogram. I v tomto případě odběru předchází řada vyšetření včetně vyloučení infekčních a dědičných chorob a drogové závislosti. Muž musí také podepsat prohlášení, že nikdy nebude pátrat po totožnosti dítěte, které se může právě díky oplodnění jeho spermiemi narodit.

    Kolik dostanete: Cena za odběr je kolem 500 Kč, přičemž zákon počet odběrů neomezuje. Z jednoho vzorku se narodí většinou jedno až dvě děti.

  • Vlasy

    Co s dlouhými vlasy? Naučíme vás jednoduché účesy!
    Autor: Shutterstock.com
    Když máte vlasů na rozdávání, můžete je nabídnout kadeřnickým salonům. Jejich kontakty získáte nejrychleji a nejpřehledněji na internetu. Vlasy musí být pochopitelně kvalitní, čisté, nepoškozené a svázané do copánků v jednom směru.

    Kolik dostanete: Za cop dlouhý nejméně 60 cm, což je asi 100 g, dostanete kolem 2700 Kč.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...