Na jaře je důležité tělo očistit od škodlivin, kterými se zaneslo. Přes zimní měsíce se totiž stravujeme jinak než v ostatních ročních obdobích a na jaře se podobáme mírně navršenému odpadkovému koši s nestrávenými zbytky a jedy. V zimě máme totiž sklony konzumovat více sladkostí, věcí z mouky a masa, a naopak méně "živých", tedy tepelně neupravených potravin.
Jarní půst
„Ne všichni se chtějí dobrovolně trápit hlady, proto doporučuji pitnou kúru bylinných čajů,“ říká RNDr. Pavel Popov, výrobce bylinných čajů a mastí. „Existují čaje určené speciálně na pročištění. Taková pitná kúra by měla trvat nejméně 6 týdnů,“ doporučuje bylinkář. Podle něj je také dobré vyloučit těžko stravitelná jídla, tzn. maso, tuky, vejce, tučné sýry a tučné mléčné výrobky.
Kartáč na střeva
Očistit bychom také měli střeva, a to nejlépe přísunem vlákniny. „Dopřávejte si více ovoce a zeleniny, pijte ovocné a zeleninové šťávy. Ideální je každé ráno užívat vlákninu, např. psyllium. Kromě správné životosprávy doporučuji chodit více na čerstvý vzduch, pravidelně cvičit nebo si dát saunu,“ radí Popov.
3 byliny proti únavě a pro detoxikaci
Kopřiva dvoudomá napomáhá správné funkci ledvin a podporuje čištění krve. Mladé kopřivy můžeme přidat i do jarních salátů – jsou totiž bohaté na vitaminy C. Ideální je na jaře také pití kopřivového čaje.
Smetanka lékařská pomáhá chránit buňky a tkáně před oxidačním poškozením a podporuje zdravou funkci žaludku a jater.
Šťáva z aloe vera se doporučuje pro vnitřní očistu těla, protože má výborné detoxikační účinky.