Oblíbené zelené pistácie se v období kolem Vánoc a konce roku dostanou téměř do každé domácnosti. Odborníci však soudí, že bychom si je měli dopřávat mnohem častěji. Stejně jako slunečnicová semínka totiž obsahují spektrum látek, které výrazně snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Účinek v pistáciích a slunečnicových semenech zajišťují fytosteroly, které jsou právě velmi podobné cholesterolu. Několik výzkumů prokázalo, že fytosteroly snižují nejen hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale mají také preventivní účinek vůči různým typům rakoviny. Odborníci se dnes zaměřují na ty potraviny, které jsou bohaté na látky pomáhající bojovat lidem s vysokou hladinou cholesterolu. Ještě více fytosterolů než pistácie obsahují sezamová semínka a obilné klíčky. Tyto potraviny však nejsou běžně k dostání a v jídelníčku Evropanů také příliš nefigurují. Pistácie jsou častěji konzumovány a těší se velké oblibě, proto je také odborníci upřednostňují před výše zmíněnými sezamovými semínky a obilnými klíčky. Po pistáciích a slunečnicovém semeni následují v bohatosti na fytosteroly dýňová semínka, piniové ořechy (semena borovice), mandle, makadamové ořechy, vlašské ořechy, pekanové ořechy, kešu oříšky, arašídy a lískové ořechy. Také hořká čokoláda je na tyto látky bohatá a řadí se někam mezi vlašské a pekanové ořechy.
