Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dietní cukroví

12. prosince 2005 | 17:00

Vánoce jsou nejméně vhodnou dobou k držení diety! Přesto jsme pro vás připravili pár receptů, jak si vychutnat vánoční cukroví a při tom neztlousnout

Každý má o Vánocích právo na bohatě prostřený stůl. Určitě jste si v životě už vyzkoušela nějakou dietu, ať už kvůli shazování nadbytečných kilogramů nebo na základě doporučení lékaře. Vánoce jsou tou nejméně vhodnou dobou k držení diety, ale když už není zbytí, je lepší konzumaci některých věcí omezit, případně některé ingredience nahradit vhodnějšími nebo je úplně vynechat. Když víte, čím a jak, je to snadné a nebudete si připadat o nic ošizená. Nezapomínejte, že zdraví je vždycky na prvním místě! Na nejkrásnější dny v roce se všichni těší také kvůli množství dobrého jídla, kterému je těžké o svátcích odolat. Lidé, kteří jsou ze zdravotních důvodů odkázáni na dietu, však nemusí zoufat. Dokážeme vám, že i oni si mohou užít vánočního cukroví. Redukční dieta Pokud byste se ráda zbavila nadbytečných kilogramů, musíte se snažit ve svém jídelníčku omezit tuky a jednoduché sacharidy. Musíte tedy co nejvíce omezit bílou mouku a cukr. I bez nich nemusí být sváteční hodování ztracené. Klasické máslo můžete nahradit rostlinným tukem (je méně tučný), tučnou smetanu nízkotučnou nebo mlékem. Na přípravu těsta používejte raději celozrnnou mouku nebo ji alespoň napůl smíchejte s klasickou bílou. Sladkou chuť vánočního cukroví zachráníte nízkokalorickým náhradním sladidlem nebo sušeným ovocem. Namísto mletých oříšků poslouží stejně dobře nasucho opečené obilné vločky (umelte si je). Chuť vylepšíte výrazným kořením -zejména skořicí, zázvorem, badyánem, muškátem, vanilkou, citronovou nebo pomerančovou kůrou. Z hlediska redukční diety je nejvhodnější sněhové pečivo - tedy pusinky stokrát jinak! ROZINKOVÁ SRDÍČKA RECEPT: Budete potřebovat: * 50 g celozrnné mouky * 140 g ovesných vloček opražených nasucho * 160 g rozinek * 100 ml citronové šťávy * 1 bílek, žloutek napotření, mandlové lupínky na ozdobení. Přidejte v hladké, nelepivé těsto, které nechte do druhého dne odležet. Pak je rozválejte mouku, citronovou šťávu a bílek. Všechno řádně propracujte Postup: Opražené vločky a rozinky na plát silný asi 5 mm a vykrajujte srdíčka. Potřete je rozkvedlaným žloutkem a ozdobte lupínkem mandle. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Nízkocholesterolová dieta Jde o dietu, kterou by mělo dodržovat 50 % obyvatel naší republiky. Skutečnost je však jiná, většina lidí si potraviny s vysokým obsahem cholesterolu dopřává bez omezení. Ale určitě by měli zapomenout zejména na vnitřnosti a výrobky z nich, vaječný žloutek, máslo, sádlo, lůj, tučné mléko a mléčné výrobky, uzeniny a tučné maso. Při pečení vánočního cukroví nepoužívejte velké množství vajec nebo žloutků, žlutou barvu cukroví získáte i přidáním sójové mouky. Vejce nahradíte Vajahitem a živočišné tuky nahraďte rostlinnými. PERNÍČKY RECEPT: Budete potřebovat: * 50 g rostlinného tuku * 560 g hladké mouky * 200 g nízkoenergetického cukru * 3 lžíce medu * 3 bílky * 20 g kakaa * 1 lžíci rumu * 1 lžíci jedlé sody * 1 lžíci perníkového koření. Na polevu: * 1 bílek * 150 g moučkového cukru, potravinářskou barvu * 1 lžičku citronové šťávy. Postup: Tuk nakrájejte na malé kousky a přidejte prosetou mouku, moučkový cukr, kakao, med, rum, sodu, koření a bílky. Všechny suroviny smíchejte a řádně propracujte v tuhé těsto, které nechte odležet 2 dny v chladu. Pak je rozválejte na plát silný asi 3 mm a vykrajujte z něj různé tvary. Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20 minut. Poleva: Z bílku, moučkového cukru a citronové šťávy vymíchejte hladkou hmotu. Pro větší pestrost ji můžete obarvit potravinářskou barvou. Hmotu dejte do malého cukrářského sáčku s miniaturním otvorem a zdobte perníčky podle fantazie. Pro diabetiky Pokud jste diabetička, pak ve své stravě musíte omezit sacharidy a hlavně vyloučit běžný cukr. Na pečení používejte namísto bílé mouky jen celozrnnou. Chuť vylepšíte s pomocí sušeného ovoce, skořice, zázvoru, badyánu, muškátu,vanilky, citronové nebo pomerančové kůry. Diabetikům lékaři doporučují nahradit klasické máslo rostlinným tukem, a to kvůli riziku srdečních a cévních chorob. TVAROHOVÉ PEČIVO S MARMELÁDOU RECEPT: Budete potřebovat: * 250 g celozrnné mouky žitné * 250 g měkkého netučného tvarohu * 250 g rostlinného tuku * 1 žloutek, sůl * 30 g neslazené meruňkové marmelády * 50 g pistácií. Postup: Mouku, tuk nakrájený na kousky, tvaroh, žloutek a špetku pečicím papírem a pečte 20 minut v trouběvyhřáté 3 mm a vykrájejte kolečka. Zabalte je do potravinářské soli zpracujte v hladké, nelepivé těsto. Naskládejte je naplech vyložený fólie a nechte 2 hodiny v ledničce. Pak těsto rozválejte na plát silný medem a slepujte po dvou k sobě. Povrch potřete na 180 °C. Po vychladnutí je potřete marmeládou a posypejte nasekanými pistáciemi. Jaterní nebo žlučníková dieta I při této dietě - ovšem ne hned po začátku onemocnění - můžete jíst vánoční cukroví. Ale musíte výrazně omezit tuk a zapomenout na ochucování těsta či náplní alkoholem. Při této dietě je vhodná bílá mouka, protože nemocnýmmohou tvrdší částečky v jídle způsobovat potíže. Vynechat musíte i koření - hlavně zrníčkové, dráždivé a pikantní. Vhodné jsou: vanilka, citronová a pomerančová kůra. "Zatímco někomu po záchvatu žlučníku nedělá potíže ani smažený řízek s bramborovým salátem, jinému může přitížit i malé množství tuku," varuje nutriční terapeutka Jitka Tomešová. KANDY KULIČKY RECEPT: Budete potřebovat: * 400 g cukrářských piškotů, * 110 g tuku Flora light * 200 g kandovaného ovoce * 50 ml krému Rama Cremefine na vaření * 20 g kakaa na obalení * papírové košíčky. Na mléčnou hmotu: * 100 g sušeného odtučněného mléka * 200 g moučkového cukru * 4 lžíce vody. Postup: Piškoty nastrouhejte a provlhčete Ramou Cremefine. Přidejte 100 g tuku a jemně nasekané kandované ovoce. Z vypracované směsi udělejte kuličky. Zpracujte mléčnou hmotu: sušené mléko a moučkový cukr prosejte, přidejte vodua 10 g tuku. Při zpracovávání hmotu podsypávejte moučkovýmcukrem, aby se nelepila k válu. Hmoturozválejte na plát silný asi 2 mm a rozkrájejte ho na čtverečky. Každou kuličku zabalte do čtverečku z mléčné hmoty a v dlaníchzakulaťte. Pak uličky obalte v kakau a vkládejte je do papírových košíčků

Související články