Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chcete mít svěží pleť?

28. listopadu 2005 | 10:45

Toužíte po tváři, jakou mají hollywoodské hvězdy?

Máte každé ráno při pohledu do zrcadla pocit, že se na vás matka příroda pořádně vyřádila? Věřte, že i s bledou tváří plnou černých teček, mastným čelem nebo suchou bradou se dá zatočit. Stačí zjistit, jaký typ pleti vlastně máte, a poohlédnout se po vhodné kosmetice. Než se ale pustíme do odhalování záludností mastné, suché nebo normální pleti, je nutné zmínit důležité pravidlo. Z problematické tváře nikdy nevykouzlíte jen s pomocí drahých, značkových šminek obličej ve stylu hollywoodských hvězd, když budete šetřit na krému. Věřte, že právě tahle investice se vám vyplatí jako žádná jiná! Mastná pleť Možná to ani netušíte, ale vy, která jste nešťastná z mastné, na omak hrubé tváře plné rozšířených pórů a černých teček, máte vlastně kliku. Vaše pleť totiž bude stárnout nejpomaleji ze všech typů. Na místě je hlavně její neustálé osvěžování a zmatňování tak, aby se neleskla. Je dobré se soustředit na krémy tzv. nemastného složení a v případě čištění volit dobrou pleťovou vodu. Stav mastné pleti se zhoršuje, když málo spíte, hodně mlsáte čokoládu a popíjíte alkohol. Nejčastěji mívají tento typ pleti lidé s tmavými vlasy. Suchá pleť Se suchou pletí se potýkají většinou světlejší typy lidí, tedy blondýnky a rusovlásky s průsvitným obličejem. Pleť je obecně hodně citlivá, nesnáší extrémní počasí, jako jsou velká horka a kruté zimy. Navíc může mít sklon i k ekzémům. V mladším věku ji lze povzbudit dobrým krémem, s přibývajícími lety je lepší používat přípravky na olejové bázi. Čisticí krémy a pleťové vody se doporučuje volit výhradně bez alkoholu. A co za suchou pletí stojí především? Nedostatek vitaminu A, mytí obličeje mýdlem a nedostatečná hydratace. Normální pleť V oblasti čela a nosu je pleť mastnější, zbytek obličeje pak sušší. Někdy bývá tento druh pleti nazýván jako smíšený. Žádná zvláštní péče není třeba. Dopřejte jí pouze prostřednictvím krému a nápojů, které budete v hojném množství popíjet, dostatek hydratace a budete spokojená. S postupujícím věkem je dobré sáhnout po krémech výživnějšího charakteru. I tato pleť bude lépe prospívat, když zvolíte k ošetření přípravky s nižším obsahem alkoholu.


Spěte bez polštáře Dokonalou, pěstěnou tvář dokáže pěkně potopit krk, kde jsou příznaky stárnutí patrné vůbec nejdříve ze všech částí těla. Na vrásky v těchto partiích výrazně nepomáhají ani speciální krémy brzdící vznik vrásek, ani řady nejkvalitnějších zkrášlovadel. Jak tedy napravit vzniklé škody? Pokuste se nosit hlavu vznešeně, vypněte hruď, zvedněte bradu, stáhněte dolů ramena. Nejen že budete vypadat lépe, ale navíc zabráníte vzniku dvojité brady. Tomuto nevzhlednému útvaru můžete předejít také tak, že budete spát bez polštáře. Nezapomínejte rovněž při aplikaci pleťové masky na tvář nanést část emulze i na krk. Jednou týdně se pak pusťte do masáže. Začněte pod bradou a tzv. táhlými pohyby pokračujte až k dekoltu.
5 triků pro krásnou tvář 1. Bez vody to nepůjde! Pijte vodu bez bublinek od rána do večera, minimem je sedm sklenic (0,2 l) denně. Každé ráno i večer potřete tvář vhodným krémem. Pokud cítíte, že je pleť suchá i během dne, neváhejte s nanášením krému ani tehdy. Vyplácí se mít v kabelce miniaturní balení vaší značky. Chybu neuděláte, ani když si pořídíte rozprašovač s minerální vodou, kterou aplikujete na tvář několikrát za den. 2. Spánek vyhlazuje! Pleť pružnější a vláčnější, bez kruhů a váčků, to způsobuje blahodárný spánek. Nejméně sedm hodin odpočinku si naordinujte každý den. Pokud jeden den flámujete, ráno si obložte na pět minut tvář kostkami ledu (zabalenými třeba v utěrce). 3. Zapomeňte na polotovary! Jen ve výjimečných případech si dávejte na zahnání hladu polotovary, které lze zalít pouze vodou a jídlo je hotové. Soustřeďte se na ryby, čerstvé ovoce (hlavně pomeranče, citróny, grepy), zeleninu a mléčné výrobky. 4. Típněte cigaretu a omezte slunění! Nezdravá pleť a vrásky kolem úst, i to dokáže kouření. Podobné je ti si přehnaným pobytem na slunci nebo v soláriu. Pleť díky těmto procedurám rychleji stárne. Lepší je sáhnout po tónovacích krémech, které pleť zbarví do požadovaného odstínu. 5. Neusínejte neodlíčená! I když se vám pozdě v noci občas nechce odličovat tvář, udělejte to. Ucpané póry vám na kráse rozhodně nepřidají. Kůže potřebuje dýchat.

Související články