Dotazy čtenářek | Pro ženy | Blesk.cz

Dotazy čtenářek

26. listopadu 2005 | 17:00

Čtenářky se ptají odborníka na výživu PharmDr. Richarda Pflegera

Je při dietě vhodná japonská směs? Mohu jíst při dietě lupínky nachos? A omáčku salza? Karolína J., Ostrava Japonská směs (sladko-slaná směs - suchá skořápková jádra, obilniny a mořské řasy) mi rozhodně nevadí tolik jako jiné"zaháněče chutí"- třeba bramborové lupínky. Pokud to s množstvím nebudete přehánět, je vliv směsina tělesnou hmotnost a dietu minimální. Trošku problematické je to s lupínky nachos. Ty obsahují vysoké procento ztužených tuků a nejsou pro období diety vhodné (stejně jako všechny další"zaháněče chutí"). Pokud tovšak dotyčná nezvládá a na nachos doslova"ujíždí", musí být schopná omezit jejich konzumaci a celý sáček nesníst najednou, ale naučit se ujídat z něj po celý týden. Salza, pokud je čerstvá, nevadí. Doporučujinahradit nachos třeba rýžovými lupínky a dochutit právě čerstvou salzou. * Mohu pít při vaší dietě 100% džusy? Šárka Š., Velvary Pokud nejsou džusy takzvaně "přislazeny", tak určitě ano. Ale doporučuji 100% džus ředit vodou. Jednak vám déle vydrží a vyřešíte i případný problém s vysokým obsahem cukrů. * Je možné jíst při vaší dietě 3x do týdne 1 lžičku medu? Doporučujete pomeranče, mandarinky, kyselé okurky? Martina S., Lochovice Malá lžička medu po ránu nevadí, naopak, med obsahuje fruktózu a glukózu. Jeho malý příjem po ránu nám pomůže"nastartovat"pomalý metabolismus po nočním hladovění. Pomeranče, mandarinky a kyselé okurky nevadí.Doporučuji používat uvedené suroviny jako doplněk něčeho (ovoce k ovesné kaši, kyselou okurku k vařenému masu). * Mohu jíst houby? Pokud ano, v jakém množství? Lenka F., Praha (a další čtenářky) Z hlediska nutričního nestojí houby za nic. Ale uznávám, že jsou dokonalou kulinářskou surovinou. Jejich zvýšená konzumace nemůže vaše dietní snažení ohrozit. Jedna poznámka na okraj: některé houby se používají nikoliv prosvoji nutriční hodnotu, ale pro své příznivé účinky na naše zdraví. Známé jsou houby reishi a shitake (existuje však mnoho dalších), které se nejen v Číně používají po tisíce let pro svůj příznivý účinek na imunitu. * Doporučujete konzumaci vnitřností? Marcela R., Miškovice Pravidelnou konzumaci vnitřností nedoporučuji. I když jsou játra bohatým zdrojem některých důležitých látek, existují mnohem vhodnější suroviny, než jsou játra, ledviny a žaludky. ODPOVÍDÁ: PharmDr. RICHARD PFLEGER. Od roku 2002 je nezávislým poradcem pro výrobce potravních doplňků. Spolupracuje s předními sportovci. Specializuje se na látky rostlinného původu a jejich využití v sportovnívýživě. (www.sportavyziva.cz)

Související články