Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sůl nad zlato

Solné jeskyně lidé vyhledávají i kvůli odpočinku a relaxu.
2. prosince 2005 | 13:00

Máte-li problémy dýchacích cest nebo zažívacího traktu, určitě vám pomůže pobyt v solných jeskyních

Solné jeskyně už dnes nejsou doménou jen velkých měst, najdete je téměř ve všech koutech republiky. Kouzlo jejich léčivých účinků spočívá v tom, že pobyt v jeskyni lze přirovnat k rekreaci u moře. V solných jeskyních je mikroklima srovnatelné s podnebím v přímořských oblastech. Pětačtyřicetiminutový pobyt v jeskyni vám nahradí 2 až 3 dny u moře. Ovzduší je podobné jako během silné bouřky nebo krátce po ní. V jeskyních jevysoká koncentrace mikročástic solí s obsahem jódu, brómu, draslíku, železa, hořčíku, vápníku a dalších prvků. Důležitým léčebným faktorem je aerosol mikročástic chloridu sodného, které se do ovzduší uvolňují ze stěn, stropu ipodlahy. Teplota okolo 24 °C a optimální vlhkost 40 až 60 % vytvářejí podle odborníků téměř sterilní prostředí. Solné jeskyně jsou vyzděné z přírodních cihel, vyrobených lisováním mořských solí z Rudého, Mrtvého, Baltského i Černého moře a z kamenné soli dovezené z Himalájí. LÉČIVÉ ÚČINKY Pobyt v solných jeskyních doporučují lékaři hlavně lidem s onemocněním dýchacích cest a se záněty dutin. Během 45minutové kúry odpočíváte na pohodlném lehátku. Jód výrazně zlepšuje prokrvení srdce, mozku i pohybového aparátu,odplavuje bakterie, zmírňuje bolest, podporuje látkovou přeměnu a spalování tuků. U astmatiků se po kúře výrazně sníží počet záchvatů. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě i na kůži, zvyšuje její prokrvení, hydrataci, pročišťuje organismus. Účinek pobytu v jeskyni se projeví po 10 až 14 léčebných kúrách.


Kterým onemocněním pomáhá pobyt v solné jeskyni: * dýchacích cest * zažívacího traktu * revmatologickým * krevního oběhu * kožním * nervové soustavy
Solné jeskyně v Čechách jsou například v: Praze Brně Františkových Lázních Mariánských Lázních Olomouci Karlových Varech Liberci Třinci (otevřou do konce roku)

Související články