Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Shoďte přebytečná kila, vaše klouby volají o pomoc!

18. prosince 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Výrazná nadváha je spojená s řadou zdravotních omezení a komplikací. Jednou z nich je i bolest kloubů. Abyste se vyhnuli zbytečným komplikacím a nedošli až k operaci, je dobré začít řešit co nejdříve. A ani ta nemusí být vzhledem k nadváze jistá. 

 

Trápí vás bolesti kloubů? Veškeré informace najdete v pacientské brožuře, kterou si můžete zdarma stáhnout na webu Lepsipece.cz.

Když už jsou bolesti kolen nesnesitelné, je nejvyšší čas navštívit ortopeda. Stejně tak to udělala paní Milada (41), která trpěla těžkou artrózou obou kolenních kloubů, kterou způsobila její nadváha. V době, kdy začala Milada problémy s klouby řešit, se ručička váhy zastavila na sto dvaceti kilogramech. Oba kolenní klouby bylo nutné nahradit, lékař však dal Miladě ultimatum – musí shodit 15 kilogramů, jinak nebude operace možná.

Autor: B. Braun Medical

Výměna kloubu je poslední řešení

Artróza patří mezi jedno z nejčastějších onemocnění kloubů, při kterém dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky. Diagnóza artrózy však nemusí znamenat rovnou operaci. Často je možné vyléčit ji změnou životního stylu, snížením váhy a protizánětlivými léky.

Jako u ostatních nemocí platí základní pravidlo: čím dříve vás vyšetří odborník, tím lépe. Operace kolene je totiž náročný zásah do lidského organismu. „ Jsou to velmi náročné a složité operace. Je nutné si uvědomit, že totální endoprotéza je operace nevratná, a jak říkají ortopedi, když operatér provede výměnu kloubu špatně, je to vidět na každém kroku. Operace je tedy velmi riskantní,“ vysvětluje ortoped prof. Tomáš Trč z pražské Fakultní nemocnice Motol. Ten zdůrazňuje, že je důležité operaci provést správně (celý rozhovor zde). Prevenci tedy není radno podceňovat.

Správným pohybem ke zdravým kloubům

Miladě se nakonec podařilo zhubnout natolik, aby mohla operaci podstoupit. Po operaci s navigačním systémem se brzy mohla začít pohybovat a na doporučení lékařů začala s nordic walkingem.  Váhu si nyní snaží udržovat – ve hře jsou stále její kyčle, ty však může díky dodržování zdravého jídelníčku a zařazení vhodného pohybu zachránit.

Trápí vás bolesti kloubů? Veškeré informace najdete v pacientské brožuře, kterou si můžete zdarma stáhnout na webu Lepsipece.cz. Nebojte se o svých zdravotních potížích mluvit se svým lékařem nebo se zeptejte v on-line poradně

Video se připravuje ...