Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak žít s umělým vývodem střeva?

10. listopadu 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Mladý Angličan Ste Walker už měl dost toho, že lidé podceňují jeho nemoc. Na svém facebookovém profilu proto publikoval fotky, na kterých je vidět, že má břicho plné jizev a trubiček. Chtěl tak ukázat, že ač to není na první pohled vidět, lidé s vývodem střeva jsou vážně nemocní.

Stomie je zákeřné onemocnění, které dokáže člověku změnit život. Problémy, se kterými se lidé se stomií potýkají, stále patří k určitému tabu, o kterém se ve společnosti nemluví.

Co je to stomie?

Stomie je trvalý nebo dočasný vývod dutého orgánu, nejčastěji střeva, ale také močových cest, na povrch těla. Vývodem z těla se mění režim odchodu moči nebo stolice, jinými slovy člověk ztrácí schopnost vůlí kontrolovat své vylučování, a je proto odkázán na používání stomických pomůcek. Existuje dočasná stomie, která slouží k úlevě organismu během léčby, nebo stomie trvalá, která je nejčastěji důsledkem rakoviny trávicího nebo močového ústrojí či střevních zánětů, jako je například Crohnova choroba, kterou trpí právě Ste Walker.  Tato a další zdravotní témata přináší www.lepsipece.cz.

Zahoďte předsudky!

Stomie může pro pacienta znamenat velkou psychickou zátěž. Přesto se o stomii začíná čím dál tím častěji mluvit. Není to tak dávno, co se na webových stránkách a sociálních sítích objevily fotografie odvážné dívky s umělým vývodem, která tak otevřeně přiznala svůj zdravotní handicap a splnila si sen stát se modelkou. Právě díky její odvaze obletěly fotografie celý svět. Svým odvážným krokem navíc inspirovala další stomiky, kteří odhodili stud a rozhodli se o své nemoci mluvit.

Zajímá vás více?

Čím Ste trpí a co prožívá? Přečtěte si vše o jeho problému na http://lepsipece.cz/tema/stomie/.

Související články
Video se připravuje ...