Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poruchy erekce

Plnohodnotný sexuální život je součástí harmonického vztahu.
23. května 2005 | 17:00

Když muž selže, není to žádná tragédie. Přihodit se to může každému

V České republice trpí poruchou erekce zhruba 1 milion mužů. Stud je však silnější, a proto vyhledá lékaře jen každý desátý. Jenže tato porucha nemusí souviset jen s "mužností". Mnohdy může jít o počínající závažné onemocnění. Muži, kteří mají problémy s erekcí, řeší především svůj sexuální život a uspokojení partnerky. Neuvědomují si, že problémy mohou souviset s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, aterosklerózou, onemocněním srdce nebo s rakovinou prostaty. Včasné zjištění těchto onemocnění dává větší šanci na uzdravení či na zlepšení zdravotního stavu. Proto se nebojte o citlivé záležitosti se svým partnerem mluvit a rozhodně ho přimějte, aby kvůli tomu navštívil lékaře. Jde přece o zdraví vašeho nejbližšího a v neposlední řadě také o kvalitu sexuálního života vás obou. Co je to porucha erekce? Porucha erekce byla v minulosti známa jako impotence. Jde o stav, při kterém muž není schopen při sexuálním vzrušení dosáhnout či udržet ztopoření penisu dostatečně dlouho k tomu, aby měl plnohodnotný pohlavní styk. Tato porucha není onemocněním, ale pouze příznakem, že něco není v pořádku. Nejčastěji ji způsobuje postižení cévního systému penisu nebo nemoc močových a pohlavních orgánů muže. Věk nerozhoduje Přestože poruchy erekce se objevují spíše až v pozdějším věku, stále častěji postihují i muže v těch nejlepších "sexuálních" letech. Pacienti s tímto problémem bývají nejčastěji ve věku 35 až 65 let. Zdravý muž prožívá během noci tzv. spánkové erekce, které se objevují až 5x za noc. Pokud tyto projevy zmizí (zjistí muž po probuzení), je to prvním znakem toho, že něco není v pořádku. Při přepracovanosti, únavě a stresu nebo při konzumaci většího množství alkoholu může vašeho partnera potkat jen krátkodobá indispozice. Pokud však problémy přetrvávají, měl by rozhodně jít k lékaři. Někteří muži mohou trpět komplexem "selhal jsem", "nejsem schopen uspokojit svou partnerku". Už proto, že se muži stydí o tom s partnerkou mluvit, měli by vyhledat lékaře a popovídat si o problému jako "chlap s chlapem". Stud opravdu není na místě! Léčba Poruchy erekce lze v současné medicíně úspěšně léčit. Nabízí se léčba tabletami, injekcemi nebo chirurgickým zákrokem. Nejrozšířenější formou jsou tablety na lékařský předpis, které se liší délkou působení účinné látky. Vhodnou léčbu doporučí lékař, praktický nebo odborný (urolog, androlog, sexuolog). Vhodné je, aby jej navštívili oba partneři, neboť problém se týká obou.


Následky poruch erekce: * ztráta sebedůvěry * partnerské problémy * deprese * sklon k pití alkoholu * neschopnost založit rodinu
Rizikové faktory: * stres * kouření * alkohol * nadváha * cukrovka * zvýšený krevní tlak * vysoký cholesterol * úrazy a operace (míchy, pánve)
Způsoby léčby: * tablety na lékařský předpis * injekce * podtlakové přístroje * operace Jednoduchým testem se speciálním papírovým proužkem muž zjistí, zda má v noci erekce. Stačí pásek večer obtočit kolem neztopořeného penisu. V případě, že bude proužek ráno přetržený, je všechno v pořádku.

Související články