Toužíte po krásném a zdravém opálení? Jezte tyto potraviny!
Jsou zdravé, chutné a ještě vám „zachrání kůži“. Našli jsme potraviny, které díky svému složení přispívají k její ochraně před sluníčkem. UV filtr, pravda, nemají a krém proti slunci nenahradí, určitě se ale vašemu tělu budou hodit. Tím štítem proti slunci jsou antioxidanty, které hlídají zdraví buněk celého těla a nedovolí volným radikálům, aby zneužily sluneční záření. Po kterých potravinách je tedy nejlepší sáhnout?
Červené a oranžové plody
Lykopen, přírodní pigment a antioxidant, je skvělou ochranou před podrážděním kůže vlivem UV záření. Betakaroten poskytuje pokožce větší odolnost proti slunci a chrání ji před spálením. Jezte rajčata, mrkev, červené papriky a další podobně „vybarvené“ zdravé dobroty.
Mrkvová šťávaAutor: shuterstock.comTmavá čokoláda
Konečně dobrý důvod, proč si pár kostiček dopřát! Flavonoidy z kakaa posilují obranyschopnost kůže, pomáhají ji udržet hydratovanou, zlepšují okysličování a krevní oběh.
čokoládaAutor: ShutterstockBrukvovitá zelenina
Květák, brokolice, kedlubna nebo kapusta jsou přímo nabité antioxidanty. A navíc jsou spojovány s prevencí rakoviny – obsahují takzvaný sulforafan, který neutralizuje škodlivé rakovinotvorné látky dřív, než poškodí DNA.
BrokoliceAutor: profimedia.czLupení
Všechna zelenina se zelenými listy je úžasnou zásobárnou antioxidantů. V nedávné studii se potvrdilo, že listová zelenina brání recidivě rakoviny kůže u lidí, kteří už v minulosti onemocněli.
SalátAutor: Shutterstock.comČerný a zelený čaj
Čaj obsahuje polyfenoly, které dokážou zpomalit vývoj rakoviny tím, že omezí krevní zásobování nádorové tkáně. Zjistilo se, že u lidí, kteří denně pijí alespoň jeden hrnek čaje, je v průměru nižší výskyt melanomu.
Ledový čaj vás rozhodně povzbudí!Autor: Profimedia.czTučné ryby
Omega-3 mastné kyseliny mají neuvěřitelné protizánětlivé účinky. Podle nových studií přispívají k prevenci některých typů rakoviny kůže.
ssAutor: profimedia.cz
Klíčová slova:
zdraví, slunce, opalování, potraviny, superpotraviny, losos, čaj, čokoláda, mrkev, květák, brokolice, antioxidanty
Diskuse ke článku
.
