Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Toužíte po krásném a zdravém opálení? Jezte tyto potraviny!

  • Našli jsme potraviny, které  přispívají k ochraně před sluníčkem.
    19. července 2014 | 06:00

    Jsou zdravé, chutné a ještě vám „zachrání kůži“. Našli jsme potraviny, které díky svému složení přispívají k její ochraně před sluníčkem. UV filtr, pravda, nemají a krém proti slunci nenahradí, určitě se ale vašemu tělu budou hodit. Tím štítem proti slunci jsou antioxidanty, které hlídají zdraví buněk celého těla a nedovolí volným radikálům, aby zneužily sluneční záření. Po kterých potravinách je tedy nejlepší sáhnout?

  • Červené a oranžové plody

     

    Mrkvová šťáva
    Autor: shuterstock.com
    Lykopen, přírodní pigment a antioxidant, je skvělou ochranou před podrážděním kůže vlivem UV záření. Betakaroten poskytuje pokožce větší odolnost proti slunci a chrání ji před spálením. Jezte rajčata, mrkev, červené papriky a další podobně „vybarvené“ zdravé dobroty.
  • Tmavá čokoláda

     

    čokoláda
    Autor: Shutterstock
    Konečně dobrý důvod, proč si pár kostiček dopřát! Flavonoidy z kakaa posilují obranyschopnost kůže, pomáhají ji udržet hydratovanou, zlepšují okysličování a krevní oběh.
  • Brukvovitá zelenina

     

    Brokolice
    Autor: profimedia.cz
    Květák, brokolice, kedlubna nebo kapusta jsou přímo nabité antioxidanty. A navíc jsou spojovány s prevencí rakoviny – obsahují takzvaný sulforafan, který neutralizuje škodlivé rakovinotvorné látky dřív, než poškodí DNA.
  • Lupení

     

    Salát
    Autor: Shutterstock.com
    Všechna zelenina se zelenými listy je úžasnou zásobárnou antioxidantů. V nedávné studii se potvrdilo, že listová zelenina brání recidivě rakoviny kůže u lidí, kteří už v minulosti onemocněli.
  • Černý a zelený čaj

     

    Ledový čaj vás rozhodně povzbudí!
    Autor: Profimedia.cz
    Čaj obsahuje polyfenoly, které dokážou zpomalit vývoj rakoviny tím, že omezí krevní zásobování nádorové tkáně. Zjistilo se, že u lidí, kteří denně pijí alespoň jeden hrnek čaje, je v průměru nižší výskyt melanomu.
  • Tučné ryby

     

    ss
    Autor: profimedia.cz
    Omega-3 mastné kyseliny mají neuvěřitelné protizánětlivé účinky. Podle nových studií přispívají k prevenci některých typů rakoviny kůže.

Autor: zum
Diskuse ke článku
.