Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nové boty? Co dělat, abyste neměla puchýře

  • Netrapte se a mějte zdravé nohy!
    20. března 2014 | 06:00

    Boty, ve kterých se v obchodě cítíte jako v bačkůrkách, se velmi snadno mohou stát vaším úhlavním nepřítelem.  Ať už jste vybrala špatnou velikost či vám nesedí jejich tvar, často se setkáte s puchýři, oděrkami či palčivou bolestí nohou. Jaké jsou nejčastější problémy, které nám mohou boty způsobit a jak se s nimi poprat?

  • Příliš těsné pásky

    ...
    Autor: Profimedia
    Koupila jste si páskové sandálky na léto a už se nemůžete dočkat, až je obujete a vyrazíte v nich do města? Projděte se v nich nejdřív doma a zjistěte, zda vás při delším nošení netlačí. Často se totiž stává, zejména u kožených bot, že je prostor pod jednotlivými pásky úzký a ty pak nepříjemně řežou. V takových botách nevydržíte déle než pár hodin. Řešení je jednoduché. Než boty obujete poprvé, několikrát je posprejujte vodou. Právě čistá voda pomůže kůži, aby povolila a prostor pro nohu se zvětšil. Jestliže máte boty z koženky nebo textilu, s pásky už toho moc nenaděláte. Jediným pomocníkem se může stát alkohol. Namočte si tlustší ponožky například do klasické Alpy, a boty si obujte. Choďte v nich ideálně celý večer po vašem bytě.
  • Puchýře

    ...
    Autor: Profimedia

    Vsadím se, že s tímto problémem se potýká každá z vás. Těšíte se na nové jarní boty, vyběhnete v nich do ulic a po pár hodinách cítíte, jak nohy začínají bolet. Puchýře se tvoří především na okrajích chodidel či prstů, kvůli zvýšenému tření mezi botou a kůží. Abyste předešla problémům při chůzi na boso, doporučuji používat hedvábný sprej na nohy. Vytvoří na noze tenký sametový povlak, který zabrání tření a tím předejde tvorbě puchýřů. U bot nošených na ponožce nebo punčoše je vhodné nechat je například roztáhnout obuvníkem, aby nikde netlačily. Abyste vždy pořídila ideálně padnoucí pár, nakupujte vždy odpoledne nebo k večeru, kdy jsou nohy unavené a lehce nateklé. Tak budete mít jistotu, že vás posléze nebudou tlačit.

  • Bolest klenby

    ...
    Autor: Profimedia

    Jestliže vás při chůzi často bolí klenba nohou, nosíte boty, jež jí nezaručují dostatečnou oporu. Noha se kvůli tomu musí držet narovnaná úpornou silou, jež ji vysiluje a oslabuje. Unavené šlachy a svaly potom nepříjemně bolí a pálí. Vyhněte se nekvalitním botám, jež nejsou správně tvarované. Další řešení nabízí boty s platformami. Ty zaručují podepření celé nohy. Díky tomu je tlak rovnoměrně rozprostřen na celou nohu a ta tolik netrpí. Jestliže se vám platformy nelíbí, vybírejte boty s podpatkem do osmi centimetrů. U vyšších bot riskujete nepřirozený úhel, ve kterém nohy budou daleko dřív bolet.

  • Pocení nohou

    ...
    Autor: Profimedia

    Předcházejte nadměrnému pocení nohou především výběrem vhodného materiálu. Zatímco v zimě snesete koženku či gumu, v létě volte prodyšné materiály jako je přírodní kůže nebo plátno. Do bot, ve kterých nosíte ponožky, doporučujeme pro správné pohlcení potu přírodní bavlnu namísto umělých vláken. Tip na závěr: Než boty obujete, vsypte do nich trochu dětského pudru. Ten vsákne přebytečnou vlhkost a noha se bude méně potit.

  • Odřené paty

    ...
    Autor: Profimedia

    Boty, jež vám odírají paty a řežou do vaší kůže, velmi komplikují život. Dokonce se mi jednou stalo, že jsem si na rychlo musela koupit jiný pohodlnější pár, protože bolest byla tak silná, že jsem už nemohla jít dál. Zatímco si ale myslíte, že problém způsobuje malá velikost bot, je tomu právě naopak. Pokud totiž máte větší pár, noha v něm nesedí ale „plave.“ Nejlepším řešením jsou silikonové nebo kožené polštářky, které vlepíte dovnitř bot. Noha díky nim bude obalená měkkou výplní a přestane se odírat.

  • Mozoly

    ...
    Autor: Profimedia

    Tvrdá mrtvá kůže, jež se tvoří nejčastěji na patách nebo po stranách palců, se velmi těžko odstraňuje. Věnujte se proto prevenci, jež začíná už při správném výběru bot. Pozor dávejte nejen na správnou velikost ale i na sklon boty. Pokud je podrážka příliš rovná nebo naopak nepřirozeně zkosená, na nohu je vyvíjen přílišný tlak a pravděpodobnost vzniku ztvrdlých ložisek se zvyšuje.Noste do bot ponožky, které zabrání případnému bolestivému popraskání kůže. Jestliže vás ztvrdlá kůže na nohou trápí, pravidelně jí máčejte a odírejte pemzou. Důležité je také kůži pravidelně hydratovat. Namažte si na večer nohy silnou vrstvou krému a oblečte ponožky, nohy přes noc nasají potřebné množství krému a budou přes den krásně hebké.

  • Zapichující se podpatky

    ...
    Autor: Profimedia

    Čeká vás venkovní párty nebo svatba? Znovu si promyslete, jestli opravdu chcete mít jehlové lodičky. Spousta úzkých podpatků má tendenci se do země zarývat a vy tím riskujete zvrtnutý kotník. Stejný problém hrozí i při chůzi na tlustém koberci. I na něm jsou boty velmi nestabilní a nepříjemný úraz na sebe nenechá dlouho čekat. Obujte tedy stabilnější podpatky nebo platformy, které vám zajistí pohodlí a bezpečí a vy si párty do sytosti užijete.

  • Rozviklané podpatky

    ...
    Autor: Profimedia
    Jdete po ulici a najednou BUM - váš podpatek se utrhne. Jak se to mohlo stát? Ne všechny boty mají podpatek pevně ukotvený v podrážce. Než si boty koupíte, projděte se v nich po obchodě a zkuste, jestli se podpatky nehoupou, nevržou a pevně drží. Sázkou na jistotu jsou tlusté podpatky, které jsou samy o sobě stabilnější. Když už boty máte, rozhodně se v nich při dlouhém čekání na tramvaj nenaklánějte dopředu a dozadu. Tento pohyb podpatky značně oslabuje a mohou se snadněji zlomit. 

Autor: Kristýna Dolejšová
Klíčová slova:  zdraví, nohy, puchýře, otlaky, podpatky, řešení
Diskuse ke článku
.