Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trápí vás bolest v krku? Víme, jak na ni vyzrát bez doktora

  • Bolest v krku může pěkně znepříjemnit život.
    17. února 2014 | 06:00

    Znáte ten štiplavý pocit v krku při každém polknutí? Ano je to tak, je to první příznak bolesti v krku, která může být dokonce tak velká, že vás doslova ochromí. Pokud se jinak cítíte dobře, není potřeba hned běžet do lékárny, pomoc totiž můžete najít v domácích zásobách.

  • Solné kloktadlo


    sůl
    Autor: Shutterstock.com
    Bolest v krku je způsobena otokem, který mají na svědomí viry, pomoci vám s ním může obyčejná kuchyňská sůl. Několikrát denně si připravte kloktadlo ze sklenky teplé vody a lžičky soli. Pokud se vám ze slané chuti zvedá žaludek, můžete přidat lžičku medu a důkladně rozmíchejte. Kloktejte tak dlouho, dokud celý obsah sklenky nezmizí, ale nezapomeňte, že solné kloktadlo musíte pokaždé vyplivnout.
  • Pitný režim


    čaj
    Autor: Shutterstock.com
    Říkáte si, jak by vám mohl čaj nebo obyčejná voda pomoci od bolesti v krku? Jednoduše bakterie a viry spláchnou. Je jen na vás, jestli vám bude příjemnější horký čaj, ředěná ovocná šťáva nebo naopak studená voda, důležité je, pít co nejčastěji to jde.
  • Marshmallows


    marshmallow
    Autor: Shutterstock.com
    Nesmějte se, bonbony marshmallows opravdu dokáží léčit. Jedná se o léčebnou verzi oblíbených cukrovinek, která se vyrábí z proskurníku lékařského, který dokáže zklidnit oteklý krk. Neseženete-li tuto verzi, není důvod, proč nevyzkoušet tu, která je k dostání v obyčejném supermarketu.
  • Cibulový sirup


    cibule
    Autor: Shutterstock.com
    Osvědčený recept našich babiček, jak se s bolestí krku poprat, funguje i dnes. Jedná se o cibulový sirup s medem, který se užívá během celého dne po malých lžičkách. Doma si jej připravíte jednoduše z cibule nakrájené na kolečka, kterou dejte do vyšší sklenice a zalijte medem. Uzavřete sklenici víčkem a nechte 24 hodin odpočinout, aby cibule mohla pustit šťávu.
  • Bonbony proti kašli


    Hřebíček
    Autor: Shutterstock.com
    Říkáte si, že bonbony proti kašli jsou jen reklamním trikem? Naopak, právě ony vám mohou od bolesti pomoci. Jejich cucáním zvýšíte tvorbu slin, které pak splachují bakterie a viry za sliznice, pokud navíc obsahují antibakteriální a bylinné složky, jako je například šalvěj, můžete se spolehnout na to, že vám od bolesti uleví. Stejně tak jako bonbony, vám může pomoct i hřebíček, který má v kuchyni každá hospodyňka. Toto koření totiž funguje jako antiseptikum a analgetikum, které dokáže zastavit množení bakterií v krku. Stačí si dát do pusy jeden nebo dva hřebíčky a cucat a cucat.

Diskuse ke článku
.