Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Padají vám vlasy? Možná za to může váš účes

Za vypadáváním vlasů může být jejich styling, strava i nemoc.
30. září 2013 | 09:37

Lidské vlasy mají svou životnost, staré vypadávají, aby uvolnily místo nově rostoucím. Díky tomu můžeme denně přijít až o 90 vlasů. Pokud vám ale vlasů vypadává víc, zamyslete se nad příčinnou.

Hormonální změny

Za zvýšené množství vypadaných vlasů mohou často hormonální změny, ať už se jedná o období menstruace, menopauzu, těhotenství nebo období po porodu. Příčinnou může být výměna hormonální antikoncepce, ale i užívání některých léků.

Onemocnění štítné žlázy

Za vypadávání vlasů často může porucha funkce štítné žlázy, a to jak zvýšená, tak i její snížená funkce. Díky správné léčbě štítné žlázy, se vypadávání vlasů zastaví.

Infekce v těle

Vlasy často reagují i na infekční onemocnění v těle, a to dokonce se zpožděním až tří měsíců.

stres
Autor: Shutterstock.com
Fyzický stres

Vaše kštice negativně reaguje na jakékoli fyzické trauma, které utrpíte. Vypadávat tak mohou začít nejen po operaci nebo vážném onemocnění, ale dokonce i po obyčejné chřipce a angíně.

Emocionální stres

Mezi nejčastější příčiny vypadávání vlasů patří stres. Pokud jste tedy vynervovaní z práce, klidu neužijete ani doma a často se ani pořádně nevyspíte, nemůžete se divit, že regenerativní proces vlasů je přerušen a vlasy vám vypadávají. Jakmile zvolníte, vlasy se zase vrátí do normálu.

vitamíny
Autor: Shutterstock.com
Příliš mnoho vitamínu A

Nic se nemá přehánět, a to ani s vitamíny. Přemíra vitamínu A může vyvolávat nadměrné vypadávání vlasů, proto raději dodržujte denní dávku tohoto vitamínu, která je u dospělého člověka 1 mg.

Nedostatek vitamínu B

Ztrátu vlasů může naopak vyvolat i nedostatek některých vitamínů. Chybí-li vám vitamín B, ohrožujete hustotu vaší kštice.

Nedostatek bílkovin

Nezdravá a hlavně nepestrá strava je příčinou mnoha potíží, mezi které patří také úbytek vlasů. Zvláště nedostatek bílkovin může jejich růst a hlavně regeneraci pozastavit. Pozor na skladbu svého jídelníčku by si proto měli dát vegetariáni, kteří nemají přísun bílkovin z masa.

Pokud potřebujete rychle shodit nějaký ten špíček, využijte jednodenní dietu
Autor: Shutterstock.com
Dramatické hubnutí

Špatně zvolená dieta vám může způsobit hodně problémů. Je sice fajn rychle shodit přebytečná kila a vejít se do šatů o několik velikostí menších než dřív, ale vaše tělo a ani hříva vám za to nepoděkují.

Culíky, copánky a špatná péče

Za padání vlasů může často i jejich úprava. Příliš utažená gumička, rasta copánky a podobné úpravy, které zatěžují kořínky vlasů, jsou důvodem, proč vám vlasy vypadávají mnohem víc, než je zdrávo.