Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Prasečí chřipka se vrací! Už 30 obětí!

Fotografie
5. ledna 2011 | 10:06

Strašák prasečí chřipky opět obchází Evropu. V srpnu Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila její pandemii za ukončenou. Teď se virus A (H1N1) vrátil a znovu zabíjí. Tři oběti hlásí Německo, jednu Švédsko, dvě Španělsko a už 24 lidí zemřelo na prasečí chřipku ve Velké Británii.

„Viry chřipky jsou nevyzpytatelné. Mohou na ně zemřít i zdraví lidé,“ upozorňuje ředitel dolnosaského zdravotnického úřadu Matthias Pulz.

Virus zabíjel v Británii, Německu, Švédsku a Španělsku

Experti považovali pandemii, která si vyžádala 18 500 mrtvých ve 200 zemích světa, za skončenou. Nyní je ale nevypočitatelný virus A(H1N1) zpět. V dolnosaském Göttingenu mu podlehli jednapadesátiletý muž a tříleté dítě. Přitom ještě před třemi dny hamburský specialista na tropickou medicínu Christian Meyer prohlásil: „Prasečí chřipka se ještě vyskytuje třeba v Indii. V Německu už ale nehraje vůbec žádnou roli.“

Leonie (†3) měla dýchací potíže, ale lékař ji poslal domů. Po mírném zlepšení však dívence stoupla horečka a zemřela po převozu do nemocnice. Druhá göttingenská oběť měla za sebou srdeční infarkt. Už na začátku prosince zemřela v Německu na infekci virem A(H1N1) dvacetiletá dívka. Ve švédském Helsingborgu mu zase podlehl sedmiletý chlapec. Nejvíce případů prasečí chřipky zaznamenala tuto zimu Británie. Při jednom z nich zasahoval i princ William (28), který vojenským vrtulníkem přepravoval záchranáře z Leicesteru do Manchesteru k pacientce Sarah Bowden (†20). Mladá matka svůj boj o život prohrála.

Epidemie nemoci míří do Česka

Během několika týdnů se chřipková epidemie dá očekávat i v Česku. A převládat bude virus A (H1N1) tedy prasečí neboli mexické chřipky. Podle lékařů se ho ale nemusíme přehnaně obávat, protože se letos zařadil mezi běžné mutace chřipky.

„Průběh onemocnění očekáváme letos středně těžký, ale může se objevit i více komplikací, jako je například zápal plic,“ řekla Blesku Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku. „Vážné případy onemocnění se už objevily, ale zatím není důvod se domnívat, že situace u nás se bude nějak dramaticky vyvíjet,“ dodala.

Pokud jste se nechali očkovat proti běžné chřipce, udělali jste dobře. Podle doktorky Havlíčkové vakcína obsahuje i kmen proti prasečí chřipce. Takže očkovaný člověk by měl být dobře chráněný.

První případ v Hradci, vir si přivezl z ciziny

První případ těžké chřipky letošní zimy zaznamenali v Hradci Králové. Den před Štědrým dnem byl s infekcí typu A (H1N1) přijat na infekční oddělení muž ve věku 54 let. „Pacient je stabilizovaný, ale je připojen na umělou ventilaci. Není však třeba panikařit. Jde pouze o jediný případ,“ uvedl náměstek ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové Zdeněk Tušl. Podle něho si pacient přivezl nebezpečný kmen chřipky ze zahraničí.

Autor: INT, fik, ida, krč, Klena