Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

3D novinka: Hraní her bez brýlí a ostrý zrak!

6. ledna 2011 | 10:08

Nintendo na jaře přichází s revoluční novinkou - herní konzolí zobrazující 3D obraz, který vidíte i bez brýlí. Kdo vyzkoušel 3D, sám to pravděpodobně zná. Zážitek je to skvělý, ale občas po tom pěkně bolí oči. Je tedy herní konzole vhodná pro děti? Odpověď je jasné ano, sledování 3D se dokonce používá k léčení některých očních vad.

Mnohé děti byly pořádně zklamané, když zjistily, že start prodeje nové konzole od Nintenda 3DS byl odložen z Vánoc až na jaro 2011. Mnohem zklamanější by však mohly být, kdyby jim jejich rodiče řekli rezolutní NE ze strachu o jejich zrak a zdraví.

Sledování 3D obsahu totiž dětem mladším šesti let nedoporučuje ve svém prohlášení samotný výrobce herní konzole - Nintendo. V oficiálním prohlášení, které z japonštiny přeložil herní server Kotaku stojí, že sledování 3D obsahu výrazně rychleji unavuje oči a lidé jakéhokoliv věku by si po 30 minutách sledování měli dát menší pauzu.

"Nedoporučujeme, aby se velice malé děti dívaly na 3D obrázky," stojí přímo v prohlášení. "Je to z toho důvodu, že oční svaly u malých dětí se ještě vyvíjí." Pravděpodobně se tím chce firma pouze vyhnout případným žalobám, jelikož v Americe jsou lidé schopní se soudit i kvůli absenci nápisu "horké" na kávě.

Nintendo 3DS
Autor: Nintendo

Odborník je pro 3D hry

Oslovili jsme lékaře z brněnské oční kliniky NeoVize Josefa Hycla. Ten naopak tvrdí, že sledování 3D obsahu je pro děti prospěšné a v zahraničí se dokonce používá pro léčbu tupozrakosti. "Stereoskopické (3D) hry se již řadu let v některých zemích (Anglie, USA) používají právě u malých dětí na rozvoj zraku," řekl Blesk.cz ředitel kliniky NeoVize Hycl.

"U tupozrakosti je problém, že dítě potlačuje vjem z tupozrakého oka, protože vjem z druhého, zdravého oka, je lepší. U 3D her musí mozek zapojit vjem i z tupozrakého oka, jinak nedostane prostorový efekt," tvrdí Hycl. Člověk sice může po sledování 3D cítit nevolnost nebo dočasně vidět mlhavě z důvodu namožení očí, ale trvale se zrak dle názoru očního lékaře Hycla poškodit nemůže. "Spíše tyto hry mohou prospět vývoji zrakového aparátu," uzavírá.

Jak funguje 3D bez brýlí

Princip sledování 3D obrazu bez nutnosti nosit speciální brýle je vcelku jednoduchý. Obraz je vyzařován dvěma směry - jeden pro levé, druhý pro pravé oko. Mozek si oba skládá prostorově. Prozatím je taková technologie použitelná jen v malých úhlopříčkách - tedy například u displeje foťáku nebo právě herní konzole.

Autor: Jan Jedlička, INT