Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klidná doba přechodu

Vše v pohodě?
1. dubna 2010 | 09:18

Čekají nás stále krásnější a teplejší dny, z nichž se možná ženy v období klimaktéria příliš neradují. Tento stav se totiž projevuje především návaly horka a nadměrným pocením, což může být při krásném počasí mnohem nepříjemnější. Na druhou stranu lze pěkných dní využít k zmírnění jmenovaných příznaků.

Ženy se dostávají do problematiky preklimakteria a následně klimakteria (přechodu) v poměrně velkém věkovém rozpětí. Diskrétní známky se mohou objevovat od 40. roku věku, ale nejběžněji v rozpětí mezi 45 - 52 lety.

Velmi zajímavé je zjištění, že se toto rozpětí vůbec nemění, i když se stále prodlužuje průměrná délka života lidí. Toto období je provázeno estrogenním deficitem - úbytkem hormonů v krvi, který se mimo jmenované potíže projevuje také nespavostí, závratěmi, bolestmi hlavy a výkyvy nálady.

„Zároveň je provázeno objektivním stárnutím organismu, často spojené s metabolickým syndromem,“ říká MUDr. Miloslav Černý, CSc., soukromý gynekolog, bývalý odborný asistent Gynekologicko-porodnické kliniky FDL UK. „Zpomaluje se metabolismus organismu, stoupají váhové přírůstky, vyskytují se obtíže s funkcí štítné žlázy, cévní problémy, vysoký krevní tlak, vysoké hladiny cholesterolu, lipidů, zvýšené hladiny jaterních testů, dochází k inkontinenci a ochabnutí vaziva močového systému. Mění se také kvalita ukládání vápníku do kostí.“

Pryč se všemi návyky

Univerzální rada, jak se se všemi problémy vyrovnat, asi neexistuje. Naštěstí nás samo hezké počasí vybízí ke konzumaci lehké stravy s převahou čerstvé zeleniny, ovoce a rybího masa. Rozdělte si ji do několika malých dávek a rovnoměrně je rozložte do celého dne. Nezapomínejte ani na pitný režim. Zvláště za horkého počasí pijte minimálně 2,5 litru tekutin po celý den, třeba i v noci. Nejvhodnější bývá nesycená voda a málo slazené čaje. Polovinu množství tekutin by měly tvořit minerálky.

Druhou nutností je dostatečný pohyb. I nesportovně založené ženy by jej měly zařadit do svého programu. Nejlepší je dosti podceňovaná a opomíjená rychlá chůze, pokud možno každodenní. Doplnit ji můžete plaváním, jízdou na kole, tenisem nebo volejbalem. Dostatek pohybových aktivit zpomaluje proces osteoporózy a zároveň v těle vytváří endorfíny – hormony štěstí, které mají vliv i na náladu.

Co nám přidá příroda

Zařaďte si do jídelníčku čočku, lněná semínka, a především sóju, která dodá tělu vápník, draslík, hořčík, železo a vitamin B. Obsah minerálií je až sedmkrát vyšší než u mléka a pětkrát vyšší než u masa a vajec. Její tuky ochraňují cévy před sklerózou, příznivě působí na nervovou soustavu a snižují vysoký krevní tlak. Obsahuje také přírodní látky fytoestrogeny, které pomáhají upravovat úbytek hladiny ženských hormonů.

Velké množství fytoestrogenů najdete také v květech červeného jetele, který má preventivní vliv na osteoporózu

Problémy v období klimakteria vylepší i ploštičník, jenž také snižuje krevní tlak, návaly horka a zvýšenou potivost. Zároveň zmírní poruchy spánku a problémy s koncentrací a pomůže vylepšit psychiku.

Již naše babičky znaly účinky třezalky tečkované, která pomáhá při zmírňování poruch spánku, nespavosti a harmonizaci psychických a emočních projevů. Čaj z ní vždy dobře pomáhal i při úzkostech, žaludečních neurózách, a dokonce působil i na nadměrný stres a slabé deprese.

Stejnou službu vám udělají i různé přípravky coby doplňky stravy, které jsou volně prodejné v lékárnách a obsahují buď koncentrované extrakty jmenovaných přírodních látek nebo jejich kombinaci (např. Minapent a Minapent Balance), jež průvodní jevy klimakteria zmírňují. Aktivní pohyb však nenahradí, takže využijte dovolené a spěchejte do přírody.

Autor: Hana Farkašová
Diskuse ke článku
.
Související články