Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alergie? Někdy stačí sto korun!

Fotografie
15. dubna 2010 | 17:06

Ať už vás trápí alergie na pyl, roztoče z domácího mazlíčka nebo lepek, viníkem je hluboce narušený imunitní systém. Řada alergiků s lepším či horším výsledkem prochází klasickou léčbou.

Mnohým ale pomohl i alternativnější přístup k alergickým potížím. Blesk vám některé z nich představí.

Hypnóza

Při vzniku alergických a astmatických onemocnění se uplatňuje kombinace dědičnosti, stresu i zdravotního stavu. „Hypnóza je jedna z metod, která pozitivně ovlivňuje průběh a výskyt příznaků a může vést až k dlouhodobému vymizení potíží,“ tvrdí pražská psycholožka Šárka Bezvodová a dodává: „Léčba hypnózou je účinná zvláště tam, kde alergeny působí ve spojitosti s psychickými faktory, např. úzkost, nízká sebedůvěra, atd.“ Léčebné pokyny ve stavu hypnózy zadává hypnoterapeut. Při léčbě se dá využít autohypnóza, kterou je možno se s terapeutem naučit.

Dieta

Potravinové alergie jsou způsobené imunitní reakcí organismu na danou potravinu. „Mezi nejčastější potravinové alergeny patří mléko, vaječný bílek, sója, pšenice, arašídy, ovoce, zelenina, droždí, ryby, ústřice. Alergenem mohou být také některé přídatné látky potravin,“ vyjmenovává nutriční terapeutka Věra Králová z Informační linky Flora. Po prokázané alergii je vhodné poradit se s nutričním terapeutem, zda je možné danou potravinu vyloučit z jídelníčku, nebo je třeba ji nějak nahradit, aby organismu nechyběly důležité látky.

Homeopatie

Homeopat dokáže léčit alergiky se stejnou diagnózou odlišně, protože u každého hodnotí, zda kýchá, teče mu z nosu, pálí oči, zda jsou příznaky horší ve dne nebo v noci, zlepšují se ve vlhku či suchu. Všímá si i psychických změn a okolností, za kterých se nemoc objevila. „Někteří rodiče si tuto metodu žádají sami, některým ji nabízím s tím, že vysvětlím mechanismus účinku a možnosti léčby,“ uvedla dětská lékařka Petra Vorlíčková. Podle ní je důležité získat důvěru rodičů. Homeopatické léky nehradí zdravotní pojišťovny. „Při akutních onemocněních obvykle stačí jedna až dvě tuby granulí a léčba pak obnáší něco kolem 100 korun,“ uvedla.

Detoxikace

Díky správné detoxikaci dokážete tělo zbavit nahromaděných odpadních látek a obnovíte mikroflóru v trávicím traktu. Cíleně si vyčistit můžete organismus trojím způsobem: když jednou týdně celý den pijete jen vodu, případně ovocné a zeleninové šťávy. Pokud máte odvahu, můžete vyzkoušet jednou za dva týdny klystýr. Další způsobem jsou kúry, které si můžete objednat u specializovaných firem. „Naše detoxikační kúra obsahuje pouze bio potraviny, ovocné a zeleninové šťávy, balenou vodu, zeleninu a pokrmy připravovaném v páře,“ říká Kateřina Maresová ze společnosti Dietbox a dodává, že u tohoto pětidenního detoxikačního programu jíte nebo pijete každé dvě hodiny a vše, co sníte, detoxikuje tělo přírodní cestou. Kúru pořídíte za 2800 Kč.

Autor: Iva Dvořáková