Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Doktor nebo šarlatán? Ověřte si jeho vzdělání!

Diplomy a licence vystavené na zdi v ordinaci zvýší důvěryhodnost nejen mladých lékařů.
24. března 2010 | 08:37

Má váš lékař zdi ověšené zarámovanými licencemi a diplomy? Dělá dobře. Vy si tak můžete jednoduše zjistit, zda má odpovídající vzdělání.

Pane doktore, nejdřív si prohlédnu váš diplom! I tak by mohla znít vaše první věta po vstupu do ordinace.

Aby si lidé v ordinacích těchto dokumentů všímali, doporučuje i rada Sdružení ambulantních specialistů (SAS). „Jde nám o to, aby pacienti, když vejdou do ambulance, měli jistotu, že se o ně stará plně erudovaný doktor, anebo doktor, který se tam vzdělává a je pod přímým dohledem zkušeného kolegy,“ vysvětluje předseda SAS Zorjan Jojko.

Sdružení tak podle Jojka reaguje na fakt, že neexistuje vyhláška o personálním vybavení ordinací. Zdravotní zařízení, která jsou majetkem zahraničních firem, tak mohou mít několik ambulancí po republice a jen jednoho erudovaného lékaře. Pacientům může hrozit, že je ošetřuje lékař bez dostatečných zkušeností.

Problém s nedostatkem zkušených lékařů mají i nemocnice. Některá menší zařízení musela dočasně uzavřít oddělení, kde neměla plně vzdělaného lékaře. Česká lékařská komora proto vypracovala akreditační systém pro nemocnice. Titul Nemocnice 21. století začala udělovat zařízením, která mají dostatečný počet vzdělaných lékařů, sester i dalších pracovníků a dostatek odpovídajícího vybavení.

Autor: ČTK, ida