Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nejzajímavější operace Česka

"Žena po ztrátě prsu ztrácí sebevědomí a dost trpí" říká doktor Karel Urban.
17. ledna 2010 | 05:00

Co všechno dokázali čeští lékaři v roce 2009. Dítěti vrátili sluch. Palec nohy přišili na ruku. Bandáží žaludku léčili cukrovku.

Nejzajímavější operace Česka
Finanční krize, nezaměstnanost, zadluženost lidí – to vše vypovídá o tom, že v roce 2009 nebyl život právě jednoduchý. A přece se někde dařilo. A to v medicíně, která díky novým metodám a šikovnosti operatérů dokáže zachraňovat lidské životy nebo vracet sebevědomí i ve velmi komplikovaných případech. Pojďte se s některými nejzajímavějšími operativními zákroky českých lékařů seznámit.

Operace kojence pomocí navigace

Plzeňští neurochirurgové provedli jedinečnou operaci hydrocefalu (tzv. vodnatelnosti mozku) u tříměsíčního kojence pomocí elektromagnetického navigačního systému. Jedná se o první zákrok tohoto typu v regionu střední a východní Evropy. „Dalo by se říci, že se jedná o jakousi GPS navigaci. Když se podobné operace provádějí bez ní, dojde až v deseti procentech případů k nesprávnému uložení hadičky, ta odvádí mozkomíšní mok z hlavy, která musí být pevně fixována. Dnes máme k dispozici přístroj s čidlem a hlavu tak nemusíme pevně fixovat,“ dodává Vacek. Pevná fixace měkkých lebečních kostí kojenců totiž představovala nebezpečí deformace lebky, a proto nebylo možné tyto náročné operace provádět s pomocí navigačního systému. Operovalo se »naslepo« nebo pouze pod sonografickou kontrolou.

.
Autor: archiv nemocnic

Hydrocefalus způsobuje vývojová chyba. Mozková část hlavy je nápadně větší než obličejová

Co je to hydrocefalus?
Jde o vývojovou chybu, při níž mozková část hlavy dítěte je nápadně větší než obličejová. Zvětšení je způsobeno nahromaděním mozkomíšního moku. Ten se nedostatečně vstřebává do krve, hromadí se v mozku a vede k rozšiřování mozkových komor na úkor mozkové tkáně.

Bandáž jako lék na cukrovku

Chirurgická léčba obezity (takzvaná bariatrická chirurgie) se provádí již téměř 30 let a bylo prokázáno, že kromě redukce váhy vede u diabetiků až v 90 % k trvalému vyléčení cukrovky. Jinou léčbou jsou lékaři schopni pouze dosáhnout snížení hladin krevního cukru, ale ne vyléčení. Bariatrické operace se provádějí laparoskopickou technikou, tj. pouze přes několik malých vpichů do břišní stěny. Začátkem listopadu byla v Praze otevřena OB klinika, specializovaná mimo jiné právě na tento způsob léčby těžké obezity spojené s cukrovkou.

Co je cukrovka 2. typu?
Cukrovka 2. typu je onemocnění, které je způsobeno nedostatečným fungováním vlastního inzulinu. Trpí jím více než 90 % diabetiků. Tato nemoc je často působena nadměrnou váhou. Obézní lidé mají 2- až 10x vyšší riziko vzniku cukrovky než štíhlé osoby.

Toník díky implantátu slyší

Kochleární implantáty výrazně přispívají při léčbě hluchoty a poruch sluchu, a díky nim se mnoho neslyšících může zařadit do normálního života. Lékaři z Fakultní nemocnice Motol věří, že to bude i případ 3,5letého Antonína. Toníček podstoupil implantaci letos v listopadu a vzhledem k tomu, že mu ještě nebyly 4 roky, lékaři očekávají výborné výsledky. S maminkou sice komunikuje převážně znakovou řečí, ale už také reaguje na zvukové podněty a její hlas. „Bohužel tyto operace u nás ještě nejsou rozšířené. A přesto je tu dost pacientů, kteří by mohli implantaci využít,“ říká profesor Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR a dodává, že přibližně 1 z 500 dětí se rodí neslyšící nebo s vážnou poruchou sluchu.

Co je kochleární implantát
Je to elektronické zařízení, s jehož pomocí lze úspěšně nahradit lidský sluch. Sluchové vjemy neslyšícím zprostředkovává elektrickou stimulací sluchového nervu uvnitř ucha.

.
Autor: archiv nemocnic

Operace v pražském Endokrinologickém ústavu se provádí laparoskopií

Naděje při léčbě rakoviny slinivky

Lékaři v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady provedli jako první v Česku unikátní operaci slinivky břišní. Žena s rakovinou slinivky se podrobila jedenáctihodinovému zákroku letos v listopadu. Unikátnost spočívá v tom, že kromě slinivky, žaludku a tepny zásobující játra odstranili lékaři i části dalších žil. „Tepna zásobující játra byla nahrazena štěpem, stejně jako části žil,“ popsala operaci tisková mluvčí nemocnice Jana Jelínková. Šance pacientky na úplné uzdravení nyní výrazně stouply. Dosud mohli chirurgové radikálně odstranit jen asi 20 procent zhoubných nádorů hlavy slinivky břišní. Díky tomuto zákroku se počet nádorů, které lékaři dokážou odstranit kompletně, velmi výrazně zvyšuje. A tím i šance pro pacienty.

Jak tělu pomáhá slinivka?
Slinivka břišní vytváří inzulin a další hormony, jež pomáhají tělu využít nebo uchovat energii z potravy. Vytváří navíc šťávy, které obsahují enzymy na trávení potravy.

Rekonstrukce prsu vrátí sebevědomí

„Ženský prs představuje jeden z nejvýznamnějších atributů ženské krásy jak při posuzování mužů, tak i žen samých,“ říká primář Kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce Karel Urban. „Proto jakákoli vrozeně podmíněná odchylka ve tvaru a velikosti prsu může být ženou pociťována velmi bolestně.“ Jak těžce může potom postihnout ženu odstranění prsu pro nádor, je více než zřejmé. „Každodenní praxe dokazuje, že pro postiženou ženu je naše snaha o rekonstrukci prsu často neméně tak důležitá, neboť jde o navrácení ztraceného sebevědomí ženy v osobním i společenském životě,“ dodává Urban. Cílem rekonstrukce je náhrada veškeré chybějící tkáně včetně bradavky a výsledkem pak pěkný symetrický tvar prsu. Ženě, která podstoupí rekonstrukci prsu po rakovinovém onemocnění, hradí operaci pojišťovna.

Co je rekonstrukce prsu
Rekonstrukce se provádí nejčastěji u pacientek, které prodělaly zhoubné onemocnění a prs bylo nutné odstranit v rámci léčby. Při rekonstrukčním výkonu lze použít vlastní svalové laloky, dále umělé prsní implantáty nebo kombinaci obou metod.

Přešili prst z nohy na ruku

Bohumil Mikuš (57) vloni v listopadu utrpěl úraz na cirkulárce. Přišel o všechny prsty na pravé ruce. Měl však tolik duchapřítomnosti, že neomdlel a nepropadl šoku. „Zastavil jsem cirkulu, pahýl zabalil do hadru a šel hledat prsty. Nenašel jsem jen palec a malíček,“ řekl České televizi pan Mikuš. Tři prsty mu v nemocnici přišili a on je díky rehabilitaci rozhýbal. Bez palce však jako pravák nemohl ruku skoro používat. Plastický chirurg Tomáš Kempný mu proto navrhl neobvyklý operativní postup. Odebral mu palec z nohy a vytvořil tak nový na ruce. Na noze nový palec dotvořil pomocí zbytku původního a sousedního prstu. „Výkon trval 7,5 hodiny,“ říká doktor Kempný. Takové operace Kempný provádí jako jediný v Česku a jeden z pěti na celém světě.

Autor: Iva Dvořáková
Klíčová slova: operace, lékaři, chirurgie
Diskuse ke článku
.
Související články