Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bolest zubů - jak se jí zbavit?

Zuby
1. června 2010 | 12:40

Potíže s bolestí zubů u člověka patří mezi jedny z nejnepříjemnějších. Akutní bolest se dostaví v okamžiku, kdy dojde nějakým způsobem k poškození tělesné tkáně, jejíž funkce je pro lidský organismus důležitá.

Jediným správným řešením bolesti zubů je neodkladná návštěva zubního lékaře. To ale není někdy dost dobře možné. Proto bychom vždy měli mít doma záchranu v podobě moderního analgetika.

Při volbě toho správného léku je důležitým faktorem rychlá doba nástupu účinků a doba působení léku. Nejrychleji lék po užití zabere za 20 – 30 minut. Optimální působení léku proti bolesti je 6-8 hodin.

Měli bychom si tedy vybírat ty z nich, které dané působení splňují, aby nás jedna dávka ochránila před bolestí pokud možná nejdéle. Dobrou volbou je například volně prodejný lék Valetol. Díky kombinovanému složení (300 mg propyphenazon, 150 mg paracetamol, 50 mg kofein), uleví od bolesti do 20 minut a spolehlivě účinkuje 6−8 hodin. Díky přídavku kofeinu se po jeho užití necítíme unaveni a utlumeni a můžeme se plně dál plně soustředit na práci či užívat den.

Mějme však na paměti, že dlouhodobý odklad návštěvy zubního lékaře může mít nepříznivé  následky, například zubním kamenem způsobený akutní  zánět dásně přejde v chronický, téměř nepatrný povrchový zubní kaz se může prohloubit a způsobit, že zub zcela odumře.