Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vyplatí se koupě léku na internetu?

Kupujete léky na internetu?
5. listopadu 2009 | 10:53

Úspora maximálně pár desítek korun. Tak vypadá nákup léků přes internet. Kdo čeká, že tímto způsobem za léky výrazně ušetří, bude zklamaný. Existují ale i příjemné výjimky...

Blesk namátkou vybral 15 druhů léků jak na akutní problémy, tak pro krátkodobou i dlouhodobou prevenci. Výsledky jsou jednoznačné: Nejvíc se vyplatí kupovat přes internet velká balení drahých léků.

Počítejte s poštovným
I když internetové lékárny slibují většinou zboží dodat do druhého dne, tak třeba u chřipky, kdy hoříte horečkou, potřebujete pilulku hned. Navíc musíte počítat s placením poštovného. Proto si předem důkladně promyslete, jestli se vám nevyplatí si v internetové lékárně nakoupit více věcí do zásoby nebo třeba i nějaký dárek pod stromeček. Pokud totiž přesáhne objednávka určitou sumu (někde 1200, jinde 1400 Kč), poštovné, případně dodání kurýrem máte zdarma. Přitom poštovné se řádově pohybuje okolo stokoruny, za kurýra zaplatíte ještě asi o padesátikorunu více. Úspory za lék v řádech desetikorun tak ihned ztratí smysl.

Léky na předpis? Jen v klasických lékárnách
Navíc si přes internet nemůžete objednat léky na předpis. V lékárnách na webu se tak nejvíc vyplatí nakoupit velká balení drahých léků, vitaminy, různé dietní programy, potřeby pro mimina (chůvičky, plenky, dudlíky), kontaktní čočky a roztoky, afrodiziaka, přípravky na zlepšení erekce. Také se určitě vyplatí objednat si přes internet dražší zdravotnický materiál: digitální teploměry a tlakoměry, měřič tuku v těle, bandáže, ortézy, ortopedické vložky, zdravotní obuv i punčochy. I dražší kosmetiku seženete v internetových lékárnách levněji, především je-li nabízena v akci nebo ve výprodeji.

Srovnání cen léků – Kamenné lékárny versus internetové lékárny

431518:gallery:true:true

431519:gallery:true:true

431517:gallery:true:true

Internetová lékárna

Výhody:
+ O pár korun nižší cena
+ Vyplatí se kupovat velká balení
+ Můžete si porovnat ceny v desítkách internetových lékáren
+ Možnost porovnat si nabídky v klidu doma

Nevýhody
- Musíte zaplatit poštovné okolo stovky korun
- Na lék čekáte několik dní
- Nemůžete si objednat léky na předpis
- Nemůžete se poradit s ´živým´ člověkem

Autor: Iva Dvořáková, Radka Růžičková, Jitka Pekařová