Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

10 tipů, jak se dožít stovky!

Chcete se dožít vysokého věku? Chďte k zubaři, pijte kávu a milujte se alespoň dvakrát týdně.
3. října 2009 | 15:47

Jak se dožít stovky? Na to mají recept v Japonsku! »Klub stoletých« tu před pár týdny dovršil rekordních 40 399 členů, což je o několik tisíc víc než loni.

Také u nás stoupá počet lidí nad sto let, na japonské souostroví ale ani nedohlédneme. Jak to dělají? Co pro prodloužení života můžeme udělat my sami?

1. Více sexu

Podle vědců žijí déle muži, kteří mají alespoň dvakrát týdně orgasmus. Sex je totiž prevencí proti infarktu myokardu a mrtvici. Posiluje také imunitu a v podstatě prodlužuje život průměrně o sedm let.

2. Pití kávy

Dvě americké studie nezávisle na sobě potvrdily, že pití kávy je prospěšné. Podle nich ženám, které denně vypijí dva až tři šálky, hrozí o 25 procent menší riziko, že zemřou na srdeční chorobu, než jejich kolegyním, které kávu nepijí.

3. Pivo neškodí

Potvrzeno! Lidé, kteří pijí denně jedno až dvě piva, se dožívají vyššího věku. Mohou za to látky, které prospívají srdci a krevnímu oběhu.

4. Choďte k zubaři

Ti, kdo netrpí paradentózou a zubními kazy, žijí prý o sedm let déle než ti, kteří byli líní chodit k zubaři. Neošetřované zuby v sobě totiž nesou například rizika srdečních chorob...

5. Buďte mnichy

Klášterníci žijí podle vědců v průměru o pět let déle než jiní muži. Je to proto, že nepijí alkohol, nekouří a neřídí rychlá auta.

6. Hádky jsou zdravé

Kupodivu prý vůbec neškodí, když tu a tam doma lítají talíře. Ty páry, které v sobě potlačují naštvání a zlost, prý umírají dříve. Potvrdila to michiganská studie 200 manželských párů.

7. Děti chrání

Lidé, kteří si pořídili děti, prý na své zdraví dbají více a riskují méně než bezdětní. Například ženy, které mají děti, žijí o 3,2 roku déle, než je průměr.

8. Žádný rozvod!

Rozvedení umírají v průměru o devět let dříve než manželé. Může za to trauma rozvodu? Nebo snad větší stres s financemi?

9. Do důchodu co nejpozději

Říká se, že kdo jde do důchodu brzy, jde brzy i do rakve. Výzkumy to potvrzují. Ten, kdo končí s aktivní prací v 55, dožívá se v průměru 72 let. Kdo odejde z práce o deset let později, má před sebou ještě patnáct let života.

10. Jezte jako Japonci

Dlouhověcí Japonci se nepřejídají. Denně snědí jídlo v hodnotě 1200-1900 kcal. Pro nás Evropany je dobré jednou až dvakrát týdně vynechat večeři a nechat tělu prostor k regeneraci. Nemusíme přímo držet dietu.


Japonci drží rekord

Japonci jsou v tomto směru světovými rekordmany. Věkový průměr, kterého se tu lidé dožívají, je 85 let. Říká se, že za to může především tradiční zdravá kuchyně. Vybrali jsme 33 tipů z japonských, ale i jiných světových zkušeností, jak si prodloužit život. Mimochodem nedávno také u nás vyšla kniha Jak se dožít 140 let od Stanislava Brázdy.

Autor: INT, zp
Klíčová slova: stovka, japonci, dlouhověkost
Diskuse ke článku
.
Související články