Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kde se poradit v oblasti prevence srdečně-cévních onemocnění

Lékařka
22. září 2009 | 09:48

Srdečně-cévní onemocnění patří mezi nejčastější úmrtí u nás, proto bychom se měli všichni snažit, abychom se do takto smutných statistik nezapsali.

Prevence je přitom základem tohoto rozhodnutí a její nedílnou součástí, kromě zdravého životního stylu (pestrý a vyvážený jídelníček, dostatek pohybu, psychická pohoda, nekouření), jsou pravidelné lékařské prohlídky, které mohou počínající riziko odhalit a vzniku onemocnění tak zabránit. Pro objevení zvyšujícího se rizika je možné také poradit se s nutričními terapeutkami a nechat si změřit hodnoty rizikových faktorů pro srdce např. v Poradnách zdravého životního stylu (které však nenahrazují preventivní lékařské prohlídky u praktického lékaře).

Přečtěte si také předchozí díly našeho seriálu:


Co vám poradny nabídnou?
Při návštěvě Poradny se Vám 30 minut bude věnovat tým nutričních terapeutek a laborantek. Každému změří hladinu celkového cholesterolu v krvi, množství tělesného tuku, krevní tlak a vypočítají hmotnostní index BMI. S nutriční terapeutkou vyplníte dotazník zaměřený na stravovací zvyklosti a životosprávu, včetně osobní i rodinné anamnézy. Na základě naměřených hodnot a zjištěných údajů s Vámi rozebere Váš životní styl a doporučí, jak jej (ať již pomocí malých krůčků nebo zásadní úpravy) změnit k lepšímu. Obdržíte informační materiály a můžete se poradit o všem, co Vás v oblasti jídelníčku zajímá (o vhodných a nevhodných potravinách, o tom, jaké nutriční složení by měl mít zdravý jídelníček nebo jak se orientovat v údajích uváděných na obalech výrobků).

Kde poradny najdete a jak se do nich objednat?

Po předchozím telefonickém objednání na bezplatné Informační lince zdravého životního stylu 800 175 324 (v pracovní dny od 9 do 17 hodin) můžete navštívit buď pražskou nebo brněnskou poradnu. Pražskou najdete v areálu Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou v Praze 4 Krči a brněnskou ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. Obě poradny fungují každou středu v odpoledních hodinách.

Připraveno ve spolupráci s bezplatnou Informační linkou Flora 800 175 324

Autor: Věra Králová, lena
Diskuse ke článku
.
Související články