Milovníci zeleného čaje a skuteční gurmáni tohoto vzácného nápoje budou asi kroutit očima, ale horký nápoj z nefermentovaných lístků čajovníku je nejzdravější s přídavkem malého množství cukru a citronové šťávy. Ačkoli možná obě přísady potlačí originální chuť nápoje, přispějí k ještě lepšímu vstřebávání zdraví prospěšných látek do lidského organismu.
Čtěte také:
Tajemství zeleného čaje
Dva šálky denně vás ochrání před rakovinou vaječníků
Je libo šálek čaje?
Zhubněte 4 kila za 4 dny s čajovou dietou
Zelený čaj je bohatý na antioxidanty ze skupiny katechinů. Tyto látky v těle ruší účinky volných radikálů a brání předčasné buněčné smrti, stárnutí i zhoubnému bujení. Jenže katechiny se vstřebávají do těla hůře, proto spousta těchto sloučenin odchází z těla nevyužita. Experti z americké Indiany ale zjistili, že po přidání kyseliny askorbové (vitaminu C) a malého množství cukru do zeleného čaje jsou katechiny stravitelnější a do těla se jich vstřebá mnohem více.
„Pokud si tedy nechcete do svého oblíbeného čaje mačkat citron, pak tam přidejte aspoň kapku oblíbeného džusu,“ radí docent Mario Ferruzzi z Purdue University v Indianě, jak do čaje dostat potřebný vitamin C.