Pokud ji totiž užívají dvakrát či vícekrát týdně, výrazně u nich klesne riziko úmrtí právě na nemoci srdce.
A riziko se u konzumentů čokolády sníží až třikrát ve srovnání s těmi, kteří nikdy čokoládu nekonzumovali. Prospívá dokonce i mnohem méně frekventovaná konzumace této kakaové pochoutky. Předchozí studie už také dokázaly, že kakao může snižovat krevní tlak a zlepšovat průtok krve tělem.
„To ale neznamená, že tato studie dává povolení lidem cpát se čokoládou a sladkostmi,“ varoval autor studie Kenneth Mukamal z Bostonu. Naopak, mléčná a bílá čokoláda žádné ochranné účinky neprojevují, riziko snižuje pouze čokoláda hořká.
„Naše objevy podporují narůstající počet důkazů, že čokoláda je bohatým zdrojem prospěšných bioaktivních látek,“ dodal k závěrům vedoucí autor studie Imre Janszky z Karolinska Institutu ve Stockholmu.
Kvalitní hořká čokoláda bohatá na antioxidanty prospívá lidskému zdraví. Ale zvláštní význam může mít především pro kardiaky a lidi po infarktu.
Diskuse ke článku
.
Související články
Články odjinud